Yellen

Goudbeleggers kijken richting Fed

De goudprijs in dollars sprong afgelopen vrijdag hoger en kende zijn grootste wekelijkse winst sinds midden mei.

De vlakke inflatiegegevens uit de VS evenals de zwakker dan verwachte detailhandelscijfers zorgden ervoor dat goud hoger ging.

Dit natuurlijk met het oog op de Fed, waarvan verwacht wordt dat zij – wegens die zwakkere cijfers – wellicht verdere renteverhogingen later dit jaar op de lange baan zal schuiven.

Goud sloot de week op 1.228,6 dollar per ounce, een stijging van 15,51 dollar of 1,28 procent op weekbasis.

Goudmijnbouwaandelen, gemeten middels de NYSE Arca Gold Miners Index, eindigden de week met een stijging van 3,44 procent.

Junior goudmijnbouwbedrijven zetten een mindere prestatie neer met een stijging van de S&P/TSX Venture Index afgelopen week van slechts 0,31 procent.

Het best presterende edelmetaal vorige week was zilver, met een stijging van 2,35 procent.

Zilver kende enkel vrijdag op gegeven moment een winst van 2,5 procent, de grootste stijging op een enkele dag sinds midden maart.

Goud kende op zijn beurt hiermee weer zijn eerste wekelijkse winst in enkele weken tijd.

De edelmetalen doen het al tijden bijzonder matig, maar de inflatiecijfers en detailhandelscijfers zorgden eindelijk voor positiviteit. Think Markets analist Naeem Aslam:

The downside surprise in inflation and retail sales data was not good news for the dollar index and investors have pushed their bearish bets further. Gold is the net beneficiary of this data as investors factor in the impact of the rate hiking cycle

Janet Yellen, voorzitter van de Fed, nam vorig week een gematigde houding aan wegens de tegenvallende stijging van de consumentenprijzen. Ook daarmee leek de Fed geen haast te hebben om het monetaire beleid snel aan te schroeven.

Vorige maand verhoogde de Amerikaanse Federale Reserve de rentetarieven nog voor de tweede keer dit jaar en volgens analisten is het toch voornamelijk de Fed die de goudprijs stuurt.

FocusEconomics econoom Oliver Reynolds:

The Federal Reserve and shifting expectations over the future of US monetary policy will be key to watch to assess gold prices

Ook Nico Pantelis, oprichter van Slim Beleggen, is van mening dat de voortdurende focus van Yellen op ‘geleidelijke verhoging’ van de rentetarieven het belangrijkste is voor goudbeleggers om op te letten.

Het zou prima geïnterpreteerd kunnen worden als minder tariefverhogingen, met meer tijd tussen de verhogingen dan oorspronkelijk verwacht, aldus Pantelis.

Bronnen: Reuters, US Funds, Investing News

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]