Silver Institute: ‘Zilver stevent af op grootste tekort in decennia’

De wereldwijde vraag naar zilver zal dit jaar naar verwachting met 16 procent stijgen tot 1,21 miljard ounces, waardoor het grootste tekort in decennia ontstaat, aldus het Silver Institute. Het gebruik van zilver door de industrie, voor sieraden en zilverwerk en voor baren en munten voor particuliere beleggers zal volgens het instituut een recordniveau bereiken.

Aanhoudingen in Exchange traded funds (ETF’s) in zilver krompen dit jaar, waardoor er weer meer metaal op de markt kwam. Het Silver Institute rekent ETF’s echter niet tot de fysieke vraag, omdat zij enkel zilverbaren voor de groothandel opslaan en deze niet nabewerken. Het Silver Institute voorspelt een tekort van 194 miljoen ounces dit jaar, tegen 48 miljoen ounces in 2021.

De vraag in India verdubbelde bijna in 2022 omdat consumenten profiteerden van de lage prijzen. De zilverprijs is dit jaar met zo’n 10 procent gedaald tot 21 dollar per ounce, vooral doordat financiële beleggers zilver verkochten in reactie op de stijgende Amerikaanse obligatierente en de sterker wordende dollar.

Philip Newman van consultancy bureau Metals Focus: “India’s restocking is likely to trip over into 2023 but at some point will dissipate. By extension, you could see some decent figures in 2023 but it may not match 2022”

Onder meer automakers gebruiken meer zilver omdat de hoeveelheid elektronica in voertuigen toeneemt, maar de sector vertegenwoordigt slechts ongeveer 5 procent van de totale vraag. Zonnepanelen zijn daarnaast goed voor ongeveer 10 procent van de vraag naar zilver. De vraag zal volgend jaar waarschijnlijk dalen, aldus Philip Newman van consultancy bureau Metals Focus, die de cijfers van het Silver Institute heeft opgesteld.

Newman zei dat hij in de komende jaren een sterke vraag verwacht van industrieën zoals fabrikanten van zonnepanelen en auto’s en aanhoudende tekorten in het aanbod van zilver, maar niet zo groot als dit jaar. De hoeveelheid zilver opgeslagen in kluizen in Londen en New York, gecontroleerd door de COMEX beurs en de London Bullion Market Association, is dit jaar met ongeveer 370 miljoen ounces – of 25 procent – gedaald. Newman geeft echter te kennen dat er hoogstwaarschijnlijk nog genoeg zilver is.

Bronnen: Reuters, Kitco