Ghana wil olie kopen met goud in plaats van Amerikaanse dollars

De Ghanese regering werkt aan een nieuw beleid om olieproducten te kopen met goud in plaats van Amerikaanse dollars, aldus vice-president Mahamudu Bawumia. De maatregel is bedoeld om de slinkende deviezenreserves aan te pakken in combinatie met de vraag naar dollars door olie-importeurs, waardoor de lokale munt, de cedi, aan het verzwakken is en de kosten van levensonderhoud stijgen.

De bruto internationale reserves van Ghana bedroegen eind september 2022 ongeveer 6,6 miljard dollar, wat neerkomt op minder dan drie maanden importdekking. Dat is minder dan de 9,7 miljard dollar eind vorig jaar. Als het nieuwe beleid zoals gepland in het eerste kwartaal van 2023 wordt uitgevoerd, “zal het onze betalingsbalans fundamenteel veranderen en de aanhoudende depreciatie van onze munt aanzienlijk verminderen“, aldus Bawumia. Het gebruik van goud zou voorkomen dat de wisselkoers de prijzen van brandstof of nutsvoorzieningen rechtstreeks beïnvloedt, omdat binnenlandse verkopers niet langer vreemde valuta nodig hebben om olieproducten te importeren, zo geeft hij aan.

Bawumia: “The barter of gold for oil represents a major structural change”

Ghana produceert ruwe olie, maar is voor geraffineerde olieproducten afhankelijk van de import, sinds de sluiting van de enige raffinaderij in het land, na een explosie in 2017. De aankondiging van Bawumia werd geplaatst terwijl minister van Financiën Ken Ofori-Atta maatregelen aankondigde om de uitgaven te verminderen en de inkomsten te verhogen in een poging om de groeiende schuldencrisis aan te pakken.

In een presentatie van de begroting voor 2023 aan het parlement afgelopen donderdag, waarschuwde Ofori-Atta dat het West-Afrikaanse land een groot risico loopt in een schuldencrisis terecht te komen. De waardevermindering van de cedi heeft daarbij ernstige gevolgen voor het vermogen van Ghana om zijn overheidsschuld in toom te houden. De regering onderhandelt ondertussen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een mogelijk steunpakket, aangezien het land op het moment de ergste economische crisis doormaakt in tien jaar tijd.

Bronnen: Reuters, Bloomberg