Shandong Gold ziet Glencore’s goud wel zitten

Het Chinese Shandong Gold Mining blijkt de leidende bieder voor Glencore’s Vasilkovskoye goudmijn in Kazachstan. Volgens Bloomberg zou een eventuele verkoopprijs uit kunnen komen op zo’n 2 miljard dollar.

Shandong Gold, een van China’s grootste goudproducenten, heeft verschillende andere partijen weten te overbieden. Onder die andere partijen ook het Silk Road Fund dat voor deze bieding een samenwerking was aangegaan met staatsbedrijf China National Gold Group.

Glencore overweegt ondertussen nog steeds haar opties. De uiteindelijke uitkomst zou een verkoop kunnen zijn maar ook behoud van de mijn en bijvoorbeeld een verkoop van de productie middels streaming.

In augustus gaf Glencore aan dat het de mogelijkheden aan het verkennen was voor haar activiteiten in Kazachstan. Ook daarbij gaf zij aan dat een verkoop bij de mogelijkheden zat maar ook streaming deals bekeken werden voor de Vasilkovskoye goudmijn.

Glencore is hard aan het werk om haar schuld te reduceren door de verkoop van verschillende activa en de kosten terug te brengen. Zij wilt tegen het einde van 2016 haar schuld terug hebben gebracht tot 16,5 miljard dollar. Op 30 juni bleek dat nog 23,6 miljard dollar te zijn.

Zij moet dus hard aan het werk maar – ook mede door een verbeterde grondstoffenmarkt – weet zij dit jaar prima te presteren.

Hedge fund firma Lansdowne Partners profiteerde van een scherpe daling van Glencore’s aandelenprijs in de tweede helft van het vorige jaar. Dat kwam voornamelijk wegens zorgen over Glencore’s schulden.

Maar dit jaar is Lansdowne Partners een van de grootste verliezers wegens de sterke stijging van Glencore’s aandelen.

Lansdowne, één van ’s werelds grootste hedge fund bedrijven dat rond de 20 miljard dollar aan activa onder beheer heeft, belegd al zeker 3 jaar tegen een stijging van Glencore’s aandelen middels short-posities.

Maar wegens de fenomenale stijging van Glencore dit jaar kent het hedge fund een gigantisch verlies. Aandelen Glencore kenden de afgelopen 9 maanden een stijging van rond 130 procent.

Volgens berekeningen van de Wall Street Journal heeft Lansdowne daarmee sinds het begin van 2016 een verlies geleden van 326 miljoen dollar.

Bronnen: Bloomberg, Wall Street Journal

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.