Russische centrale bank blijft in goud investeren

Een verrassing mag het ondertussen niet meer heten. In april verhoogde de Russische centrale bank haar goudreserves wederom, met ditmaal een verdubbeling van de maand ervoor.

In april groeide de goudvoorraad met 18 ton. Een verdubbeling van de maand maart toen er 9 ton werd aangekocht.

Rusland voegde dit jaar om precies te zijn 600.000 ounces in januari toe aan de reserves, 800.000 ounces in februari, 300.000 in maart en 600.000 ounces in april.

Sinds maart 2015 wist Rusland elke maand haar reserves op te krikken. De Russen voegen al 11 aaneengesloten jaren goud toe aan de goudvoorraad.

Rusland had in 2017 223 ton goud op gekocht, wat een absoluut record mocht heten. Het vorige record stond op 208 ton in 2015. In 2016 kocht zij in totaal 196 ton goud op.

Voor dit jaar staat met april erbij de teller op 71,5 ton goud in reserves. Zou dat voor het jaar doorgetrokken worden zou zij voor 2018 uitkomen op een kleine 215 ton aan toevoegingen in goudreserves.

Grote Russische goudmijnbouwbedrijven zijn daarnaast van plan de productie te verdubbelen. Voor de Russische centrale bank, dat voornamelijk van deze bedrijven afhankelijk is in toevoegingen, een goed teken.

De toename in productie zou van Rusland de op een na grootste goudproducent ter wereld kunnen maken.

Op het moment staat het nog derde, met enkel China en Australië voor haar in productie. Binnen tien jaar zou zij Australie in kunnen hebben gehaald volgens Mikhail Leskov, deputy CEO bij het Institute of Geotechnology in Moskou.

In 2017, haalde Rusland 8,8 miljoen ounces uit de grond, wat goed was voor 8,3 procent van de totale productie. Tegen 2030 zou dit op kunnen zijn gelopen tot bijna 17 miljoen ounces aan productie.

De laatste twintig jaar heeft de Russische goudmijnbouwindustrie haar productie al weten te verdubbelen. Volgens de Russian Union of Gold Producers werd er de afgelopen tien jaar 2.189 ton goud uit de grond gehaald.

Bronnen: Goudhub, Reuters, Gold Seek, Russia Today

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.