Russisch National Wealth Fund mag in goud gaan beleggen

Het Russische National Wealth Fund (NWF) heeft groen licht gekregen om de miljarden activa onder beheer te diversifiëren – door posities te nemen in goud.

De Russische premier Mikhail Mishustin heeft afgelopen vrijdag een decreet ondertekend dat de mogelijkheid bekrachtigt om fondsen van het NWF in goud te beleggen, zo blijkt uit een verklaring die op de website van de Russische regering is gepubliceerd.

“It will be possible to place the funds of the National Wealth Fund (NWF) on bank accounts with the Bank of Russia in precious metals, particularly in gold, which is traditionally a defensive asset”

Het Russische ministerie van Financiën kondigde eind maart al plannen aan om de mogelijkheid uit te breiden om de fondsen van het National Wealth Fund te beleggen in goud als traditioneel “defensief” actief.

Volgens de regering zal het besluit, dat eind 2020 werd voorgesteld, het mogelijk maken de beleggingen van het fonds te diversifiëren om de veiligheid ervan te waarborgen en het rendement van de toewijzingen te verhogen.

Het NWF is een onderdeel van de activa van de Russische federale begroting. Het is opgericht om het nationale pensioenstelsel te ondersteunen en het geld kan daarbij ook worden gebruikt om begrotingstekorten te dekken in tijden van crisis.

Op 1 januari bedroeg activa onder beheer volgens het Russische ministerie van Financiën meer dan 13,5 biljoen roebel, wat gelijk staat aan bijna 184 miljard dollar.

De Russische regering is van mening dat edelmetalen op lange termijn een duurzamere belegging zijn dan activa op financiële markten.

Eerder dit jaar meldde de Russische Centrale Bank ook al dat de waarde van Ruslands goudreserves in 2020 voor het eerst groter was dan de Russische dollarreserves.

Eind juni 2020 bezat Rusland naar verluidt 128,5 miljard dollar aan goud, wat neerkomt op 22,9 procent van de internationale reserves.

Daarmee overschreed het de waarde van de Amerikaanse dollar in reserves met bijna 4 miljard dollar.

Bronnen: TASS, Russia Today

Foto: Flickr