Aanhoudingen goud-ETF’s daalde in april wederom

De World Gold Council (WGC) ziet enige verbetering in de goudmarkt, hoewel april de vijfde maand was (van de afgelopen 6 maanden) waarbij de goud-ETF’s in aanhoudingen afnamen.

In april stroomde er liefst 18,3 ton goud, ter waarde van 1,1 miljard dollar, uit de goud-ETF’s. In totaal staat het wereldwijd beheerde vermogen nog steeds op 3.567 ton, dat een waarde vertegenwoordigd van 203 miljard dollar.

“Since the peak asset levels in November 2020, gold ETF AUM has fallen nearly 14 percent, with 8 percent coming from outflows and 6 percent coming from the gold price selloff in US dollar terms”, zo liet de WGC weten.

Toch ziet de WGC enkele lichtpuntjes. Met name Europese fondsen zagen vorige maand voor het eerst sinds januari weer een instroom in de goud-ETF’s (10,6 ton).

Fondsen in de overige regio’s kenden ook een netto-instroom, maar die was aanzienlijk kleiner in omvang.

Dat kon echter niet de uitstroom goedmaken uit de Noord-Amerikaanse goud-ETF’s, die een totale afname zagen met 28,4 ton.

Noord-Amerikaanse fondsen, met name in de VS, waren goed voor bijna alle uitstroom (1,6 miljard dollar of een afname van 1,6 procent).

Aziatische fondsen – die het tot nu aardig deden – zagen een geringe uitstroom van 0,5 ton (-13 miljoen dollar), aangevoerd door China, dat een afname zag van 2 ton.

De aanhoudingen in Indiase fondsen steeg echter en voegden in de loop van de maand 1,3 ton (ter waarde van 84 miljoen dollar) toe.

Er blijkt daarnaast wereldwijd een sterkere instroom in goedkope ETF’s, zoals onlangs nog bleek uit de instroom in april van 1,7 ton (plus 473 procent) in WisdomTree Core Physical Gold en 1,3 ton goud in SPDR® Gold MiniShares.

Bovendien was er eind vorige maand een instroom te bemerken van zo’n 27,5 ton in drie goedkope Xtrackers-fondsen, die samenviel met een gelijkwaardige uitstroom uit drie fondsen met hogere tarieven.

Bronnen: Kitco, WGC

Foto: Flickr