Russisch ministerie van Financiën overweegt afschaffing BTW op goud

Het Russische Ministerie van Financiën overweegt de volledige afschaffing van belasting van de BTW op goud. Volgens de Russische viceminister van Financiën Alexey Moiseev zou dat er voor kunnen zorgen dat tientallen miljarden roebel weer richting Rusland zou kunnen vloeien.

Moiseev: “We receive appeals, including from banks, which say that customers are ready to pay significant sums, billions of rubles, to buy gold, while the client wants to be able to take a couple of bars when he needs it. If this measure allows we even return capital worth tens of billions [of rubles], it will be justified”

Volgens Moiseev besteedt de Russische staat veel aandacht aan de repatriëring van kapitaal. Nu blijkt dat behoorlijk wat (rijke) burgers kapitaal graag zou willen repatriëren, maar het niet in het banksysteem maar in goudstaven willen investeren. Een persoonlijk recht, aldus Moiseyev maar die BTW zit nu wel in de weg.

Burgers die goud kopen zijn vooralsnog bij de bank verplicht BTW te betalen. Op het moment betreft dat 18 procent en vanaf volgend jaar wordt dit zelfs verhoogd naar 20 procent. Tegelijkertijd geeft de bank bij de verkoop geen BTW terug.

Het idee van het opheffen van de belasting wordt sinds vorig jaar binnen het ministerie besproken, maar in eerste instantie wilde het ministerie het probleem op een andere manier oplossen.

Het was de bedoeling om alleen goud dat gekocht werd voor beleggingsdoeleinden vrij te stellen van BTW, niet het goud dat gebruikt wordt door juweliers. Maar de precieze stroom is onmogelijk bij te houden, waardoor er jarenlang gediscussieerd is over de afschaffing van BTW op beleggingsgoud, maar dit constant werd geweigerd.

Moiseev: “If we cancel it, than we should cancel it completely”

Moiseev gaf daarbij aan dat ook groot goudconsument Kazachstan de BTW op goud heeft afgeschaft. De vraag naar goud onder de bevolking is daarna enorm gegroeid. Tegelijkertijd gaf hij toe dat er nog geen definitieve beslissing over de kwestie is genomen.

Bronnen: Sputnik News

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]