Russen kochten recordaantal goudbaren vorig jaar

Russen hebben in 2022 een recordaantal goudbaren gekocht, zo blijkt uit gegevens van het Russische ministerie van Financiën. Belastingverlagingen op edelmetalen moedigden consumenten aan om een voorraad edelmetaal aan te leggen als veilige haven. Moskou schrapte in maart 2022 de 20 procent BTW op fysiek goud voor particulieren, in een poging mensen weg te lokken van de Amerikaanse dollar als veilige haven. Het stelde Russen daarnaast ook vrij van inkomstenbelasting op winsten uit de verkoop van goudbaren, wat de vraag naar het metaal verder aanwakkerde.

Volgens de gegevens kochten Russen in 2022 meer dan 50 ton goudbaren, tien keer meer dan het jaar ervoor. Het meest gewild waren baren van 1 kilogram, die ongeveer 60 procent van de verkochte baren uitmaakten. De cijfers zijn nog niet definitief en hebben tot dusver alleen betrekking op de periode die eindigt in november 2022, aldus het ministerie van Financiën tegenover Reuters. De door de staat gecontroleerde VTB Bank geeft aan dat het in 2022 33,8 ton goudbaren verkocht aan klanten.

Hoewel Rusland al lang een van ’s werelds grootste goudproducenten is, goed voor bijna een tiende van de wereldwijde productie, hebben Russische particuliere beleggers het edelmetaal van oudsher gemeden. Dat kwam ook deels vanwege de BTW van 20 procent op de aankoop van deze baren. Mensen wendden zich meestal tot dollars en euro’s in tijden van nood. Maar dat veranderde vorig jaar drastisch. Vitaly Nesis, CEO van Brits-Russische goudproducent Polymetal, geeft te kennen dat euro’s en dollars vorig jaar schaars werden in Rusland, waardoor de populariteit van goud sterk toenam.

Terwijl banken zich haastten om te voldoen aan de vraag naar de kleinere baren die de voorkeur genieten van particuliere beleggers, waarschuwde staatsbank Sberbank haar klanten voor een mogelijk tekort aan de kleinere baren. Sberbank neemt ongeveer 80 procent van de in Rusland gekochte gouden baren en -munten voor haar rekening. Om de razernij te bedaren, stopte de Russische centrale bank op 15 maart met de aankoop van goud – hoewel zij deze weer 10 dagen later hervatte.

In 2022 steeg de wereldwijde vraag naar goud met 18 procent tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar, aangedreven door grote aankopen van centrale banken. Analisten geloven dat de Russische centrale bank daarbij een belangrijke koper was, maar ze zijn er niet zeker van omdat de instelling stopte met het rapporteren van haar reserves kort nadat de oorlog in Oekraïne begon. Ondanks de stijging vorig jaar bedroeg de Russische vraag naar gouden baren en -munten slechts 2 procent van het wereldwijde totaal, zo blijkt uit gegevens van de World Gold Council. China blijft met 19 procent ’s werelds grootste afnemer, gevolgd door Duitsland en India.

Bronnen: Financial Times, Reuters