Meer kansen voor de zilverprijs in 2023

De zilverprijs presteerde in het laatste kwartaal van 2022 bijzonder sterk, maar in zowel januari als februari 2023, bleven we op onze honger zitten. Terwijl die maanden heel vaak net een positieve prijsontwikkeling laten zien, zagen we nu net het omgekeerde.

Niet getreurd echter, de fundamentals van de zilvermarkt lijken er alleen maar beter op te worden. Bovendien, als dit effectief een nieuwe stierenmarkt is voor de zilverprijs (zie verderop), dan zijn de koersen van vandaag wel bijzonder kansrijk.

Positieve signalen voor zilver, vinden we ook niet alleen bij de rol van zilver als “edelmetaal”. 

Ook de industriële kant van het verhaal, rechtvaardigt enthousiasme.

Zilver wordt immers, net op het moment waarop wij het eigenlijk het liefst als edelmetaal willen gebruiken, ook in toenemende mate gebruikt en verbruikt in de industrie.

Een belangrijke factor hierin, is dat zilver van alle metalen simpelweg de beste geleider is van elektriciteit. 

De toepassingen voor zilver in de geplande “elektrificatie” van onze economie, zijn dan ook bijzonder talrijk. Zonnepanelen en een groter gebruik van zilver in hybride of elektrische wagens, zijn al twee voorbeelden waar het gebruik van zilver de komende jaren enkel zal toenemen.

Industrieel en monetair gebruik zitten dus beide tegelijkertijd in de lift EN we kunnen die invloed nu ook al gewoon meten:

Volgens the Silver Institute was er vorig jaar in de fysieke zilvermarkt, een tekort van maar liefst 96,5 miljoen ounces zilver.
Er werd heel wat meer zilver van de markt gehaald, dan er door mijnbouw en recyclage samengeteld op die markt terecht kwam. Een niet onbelangrijke 9,4% meer zelfs.

Zo’n fysiek tekort, is trouwens niet nieuw, we zien het al elk jaar sinds 2019.

Op de onderstaande prijsgrafiek van de zilverprijs in euro, hebben we 2019 aangeduid met een pijl. Het moment dus waarop de zilvermarkt de omslag heeft gemaakt van toenemende voorraden, naar afnemende stocks:

– Tussen de jaren 2003 en 2011 zien we een bijzonder interessante stierenmarkt voor de prijs. Maximaal 750% hoger (maal 8,5 in prijs) was het resultaat.

– In het voorjaar van 2011 raken steeds meer beleggers enthousiast over zilver en gaat de prijs bijgevolg snel hoger. Wanneer bijna iedereen aan boord is, is de top echter dichtbij.

– Die top in 2011, werd gevolgd door een flinke correctie, een “berenmarkt” die in eerste instantie tot het jaar 2014 liep.

– In 2016 zagen we wel degelijk een mooie rally voor de zilverprijs, maar tegen het derde kwartaal van 2018, was alles toch weer te herdoen.
Met de kennis van vandaag, leggen wij het startpunt van de huidige stierenmarkt voor zilver misschien best hier. Op het moment dat er opnieuw een fysiek tekort ontstaat.

– In 2020 creëerde de eerste lockdown nog een kortstondige “dip” de “koopkans van de eeuw”. Daarna startte dus een bijzonder mooie rally.

– Die prijsrally zijn we vandaag, in het eerste kwartaal van 2023, nog steeds aan het verwerken.Onze verwachting voor zilver dit jaar, is gewoon ongewijzigd. Zilver heeft alle kansen.

Bovendien heeft FED voorzitter Powell ons gisteren nog een handje toegestoken. In een speech voor het Amerikaanse congres vertelde hij immers niet wat de aandelenmarkten wilden horen. Hij stelde dat de rente misschien meer omhoog zal moeten, dan de markten nu denken (om inflatie te bestrijden).

De aandelenmarkten moesten logischerwijs terrein prijsgeven. Goud hield zich in euro nog stevig, maar de veel kleinere zilvermarkt, moest mee achteruit.

Zo noteert de zilverprijs in euro intussen zo’n 5% onder het 200 daags gemiddelde (200dma).

Als dit een stierenmarkt is voor zilver, dan is elk bezoek aan het 200dma een koopkans. Een dip onder dat 200dma zoals vandaag, komt dan niet zo vaak voor!