Rusland kan door goud ondersteunde stablecoins toestaan

Rusland kan het delven van cryptocurrencies en door goud gedekte stablecoins onder overheidscontrole legaliseren, aldus een hooggeplaatst lid van het Russische parlement.

De verklaring van het parlementslid komt nadat de Russische centrale bank een breed verbod voorstelde op het gebruik van cryptocurrencies en het verhandelen en delven ervan.

De vrije circulatie van cryptocurrencies mag niet worden toegestaan omdat ze risico’s met zich meebrengen voor niet-gekwalificeerde investeerders, aldus Vladimir Gutenev – voorzitter van de Staatsdoema-commissie voor Industrie en Handel.

Maar volgens Gutenev kan Rusland wel het gebruik van door goud ondersteunde stablecoins en het delven van cryptocurrencies onder overheidscontrole toestaan.

Afgelopen donderdag publiceerde de Centrale Bank van Rusland een consultatiedocument waarin het haar uitgebreide visie op cryptocurrencies presenteerde.

De monetaire autoriteit stelde voor om transacties via het Russische financiële systeem, crypto-beleggingen, beurzen en mijnbouw in het land te verbieden.

Ondertussen heeft de bank wel, net als veel andere centrale banken, de proeffase gelanceerd van een eigen digitale roebelproject.

Cryptocurrencies zouden verboden moeten worden, beaamde Gutenev, maar Rusland zou gebruik kunnen maken van een stablecoin die door goud wordt gedekt en onder staatscontrole staat.

Zo’n financieel product zou interessant zijn voor zowel particuliere investeerders, bedrijven als wel spaarders, zo meent de afgevaardigde.

De door goud gedekte stablecoin zou vergelijkbaar kunnen zijn met een gouden roebel en Rusland zou er gebruik van kunnen maken om sancties en het beleid van uitsluiting dat door het westen tegen het land wordt toegepast te omzeilen.

Gutenev onthulde ook dat hij het idee al had besproken met de gouverneur van de CBR, Elvira Nabiullina.

Het hoofd van de commissie meent verder dat goud behoorlijk ondergewaardeerd is in vergelijking met fiatvaluta’s als de Amerikaanse dollar en de euro.

Bronnen: Arab News, Bitcoin