Ook zilver-ETF’s zien weer behoorlijke instroom

Terwijl de grootste goud-ETF (SPDR / GLD) vrijdag een recordinstroom zag sinds haar debuut in 2004 zag ook de iShares Silver Trust (SLV) een flinke instroom.

Door de stijgende vraag naar nieuwe aandelen had ’s werelds grootste zilver-ETF aan het eind van de dag 281 ton extra edelmetaal nodig om haar waarde te ondersteunen.

De SLV zilver-ETF kende daarmee de grootste instroom sinds de door beleggers op Reddit geïnduceerde silver squeeze van eind januari vorig jaar.

De instroom nu bleek echter slechts een fractie van de 1.766 ton die op 2 februari 2021 werd toegevoegd, een record dat een 3-daagse toename zag van liefst 19,3 procent in aandelen SLV na eerder genoemde short-squeeze.

De zilverprijs zelf steeg vorige week overigens eveneens, naar een hoogste koers in twee maanden tijd boven de 24 dollar per ounce.

Volgens de Zwitserse raffinage- en financieringsgroep MKS Pamp was er een veel grotere deelname van niet-westerse spelers in zilver, wat heeft bijgedragen aan de outperformance van zilver ten opzichte van goud tot nu toe in 2022.

De piek in de zilverprijs vorige week in Shanghai – door het psychologische niveau van 5.000 CNH/kg -zorgde voor verdere impulsaankopen, aldus MKS.

Zilver wordt vaak beschouwd als een industrieel metaal. Ongeveer 50 procent van de totale jaarlijkse vraag is afkomstig van de industriële sector, terwijl 30 procent richting sieraden, zilverwaren en munthuizen gaat.

De industriële vraag naar zilver neemt daarbij toe, vooral op het gebied van groene energie. Zilver wordt gebruikt in zonne-energie en elektrische voertuigen.

De groei in de wereldwijde fotovoltaïsche sector, een verwachte opleving in de wereldwijde computerhandel en een nieuwe vraag naar sensoren voor IoT toepassingen geven een extra impuls aan de vraag.

De recente opkomst en wereldwijde uitrol van 5G blijkt een ander positief element voor de vraag naar het edelmetaal. De elektronische componenten die 5G-technologie mogelijk maken zijn sterk afhankelijk van zilver.

De rol van zilver in elektronische toepassingen die in 5G worden gebruikt zal naar verwachting flink toenemen – tot ongeveer 16 miljoen ounces in 2025.

Dat zou volgens een rapport van het Silver Institute een stijging betekenen van liefst 206 procent ten opzichte van het huidige niveau en daarom voorspelt zij al voor dit jaar een tekort in aanbod voor de fysieke zilvermarkt.

Bronnen: Kitco, Nasdaq, Bullionvault