Royal Mint stopt fysieke levering op WisdomTree’s Gold Bullion Securities

Beleggers in Gold Bullion Securities kunnen hun aandelen niet langer rechtstreeks inwisselen voor gouden munten of baren die door de Royal Mint zijn uitgegeven.

De Royal Mint heeft een einde gemaakt aan een overeenkomst met WisdomTree, die beleggers in Gold Bullion Securities in staat stelde goud fysiek te ontvangen.

De overeenkomst, die bijna acht jaar geleden werd ingevoerd, stelde GBS-beleggers in staat hun aandelen om te zetten in fysiek goud.

Afgelopen donderdag maakte WisdomTree echter bekend dat de overeenkomst met ingang van 18 februari werd beëindigd.

De GBS ETC is genoteerd aan de London Stock Exchange, Euronext Parijs, Borsa Italiana en de Deutsche Boerse, met een beheerd vermogen van 4,2 miljard dollar.

In de praktijk hebben retailbeleggers in GBS nu dus geen mogelijkheid meer om fysiek goud op te vragen.

Dit is vergelijkbaar met de situatie die Amerikaanse retailbeleggers kregen voorgeschoteld toen zij investeerden in de Perth Mint Physical Gold ETF.

Het product van Perth Mint, nu bekend als het Goldman Sachs Physical Gold ETF (AAAU US), werd eind 2020 overgenomen door Goldman Sachs Asset Management (GSAM).

Tijdens de overgang naar het beheer onder Goldman werd het mechanisme van fysieke levering ingetrokken, waardoor particuliere beleggers niet langer de door de Perth Mint uitgegeven baren en munten op konden vragen.

Het nieuws werd met teleurstelling ontvangen door een groot aantal kleinere beleggers, van wie velen sindsdien hun posities hebben geliquideerd. De activa onder beheer van AAAU zijn met 30 procent gedaald ten opzichte van het niveau vóór de overname door GSAM.

Voor beleggers in de VS lijkt de VanEck Merk Gold ETF, een samenwerking tussen Merk Investments en VanEck, nog de enige goud-ETF te zijn dat een retail-vriendelijke fysieke terugkoopfaciliteit biedt.

Sinds de GSAM-deal werd afgerond zag het dan ook een constante netto instroom, daar waar de AAAU zoals gezegd een uitstroom zag van 30 procent.

Eenzelfde fenomeen, een flinke uitstroom, mag nu worden verwacht bij de GBS ETC van WisdomTree. Er blijkt immers genoeg animo om het edelmetaal fysiek geleverd te willen hebben.

Bronnen: ETF Stream, ETF Strategy

Foto: Flickr