Goudprijzen gaan fors lager

De goudprijzen moeten de mooie winsten die de afgelopen dagen waren geboekt wat teruggeven op vrijdag. Nochtans zag het er de afgelopen dagen vrij goed uit. Alle technische factoren waren aanwezig om een verdere stijging door te zetten.

Maar op woensdag hebben de goudprijzen te lijden onder de stijgende rentevoeten op overheidsobligaties. Wanneer we kijken naar de belangrijkste Amerikaanse staatsobligatie, die met een looptijd van 10 jaar, dan noteert die al op 1,40 procent. Dat is het hoogste peil in één jaar tijd.

Zoals u weet, zijn stijgende rentevoeten op overheidsobligaties geen goede zaak voor goud, omdat de goudprijzen hinder ondervinden van deze concurrentie. Immers, wanneer de rentevoeten stijgen dan wordt het relatief interessanter om in obligaties te beleggen. Wanneer deze rentevoeten dalen, dan daalt ook de opportuniteitskost van het beleggen in goud.

Maar je moet op langere termijn kijken. De centrale banken gaan er immers alles aan doen om de rentevoeten naar beneden te duwen. Je moet dus niet te snel victorie kraaien met obligaties, die de komende jaren een zeker koopkrachtverlies zullen opleveren.

Je richt je beter op mooi geel metaal.