Risicosentiment op financiële markten verschuift

Het risicosentiment op de financiële markten is aan het verschuiven. Blijkbaar zijn institutionele beleggers allerhande en ook hedgefondsen zich aan het positioneren voor een eindejaarsrally. Dat betekent dat de activa die doorgaans fungeren als veilige havens in een dergelijke omgeving worden verkocht.

Een gevolg hiervan is dat de hedgefondsen, die tijdens de zomermaanden sterke posities hadden opgebouwd in goud, deze posities nu blijkbaar aan het liquideren zijn. Dat blijkt uit recente cijfers van de Commodity Futures Trading Commission. Hoewel de hedgefondsen echter hun bullish posities in het goud hebben afgebouwd, betekent dit wel niet dat ze nu ronduit bearish zijn geworden voor het gele edelmetaal.

Uit de cijfers van de CFTC kunnen we toch enkele interessante conclusies trekken. Het blijkt immers dan 12 geldbeheerders hun speculatieve bruto longposities in Comex goudfutures hebben gereduceerd met 23.735 contracten, tot 209.432. Tezelfdertijd zijn de short posities ook gedaald met 1.929 tot 33.991. De netto goud long positie bedraagt op dit moment 175.441 contracten. Dat is een daling met 11% ten opzichte van vorige week.

De liquidatie van de longposities is niet echt een verrassing voor de marktwaarnemers. De goudprijzen zijn immers gedaald tot een belangrijk kritiek steunniveau van 1450 USD per ounce. De speculatieve interesse in goud staat op het laagste peil sinds eind juni.

Er zijn enkele redenen voor deze liquidatie. De renteverwachtingen van de Federal Reserve zijn immers aan het verschuiven. Die gaf immers aan dat ze de rentevoeten stabiel zal houden in de nabije toekomst. Ook is er enige verbetering rond de handelsoorlog tussen de VS en China en bereiken de aandelenmarkten all-time highs.

Goud en zilver dan maar verkopen? Niet zo snel… De beste momenten om edelmetalen te kopen zijn immers wanneer de beleggers allemaal zeer optimistisch zijn ingesteld.

Je moet kopen op een correctiemoment, en dat is precies waar we nu zijn aanbeland.