Danske Bank bood klanten goud aan om geld te verbergen

De grootste bank van Denemarken, Danske Bank, werd vorig jaar beticht van witwaspraktijken via een onderdeel in Estland.

De bank maakte vorig jaar zelf al bekend dat een groot deel van de 230 miljard dollar aan geldstromen via zijn Estse dochteronderneming verdacht was.

Het schandaal kostte de kop van het topmanagement van Danske Bank. Een voormalig topman van de Estse tak van Danske Bank werd anderhalve maand geleden dood gevonden in Tallinn, de Estse hoofdstad.

Nu blijkt dat op het hoogtepunt van het Danske Bank-schandaal de geldschieter ook goudstaven begon aan te bieden aan rijke klanten, om hen zo te helpen hun fortuin verborgen te houden.

Tussen 2007 en 2015 verwerkte de bank miljarden euro’s aan dubieuze geldstromen. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland gaan. Deense en Amerikaanse autoriteiten onderzoeken nu de affaire.

Ook Deutsche Bank wordt onderzocht vanwege betrokkenheid bij de witwaszaak. Het Duitse ministerie van Justitie onderzoekt of de grootste Duitse bank het witwassen van de Estse tak van Danske Bank faciliteerde.

De bank begon rond juni 2012 ook goud aan te bieden. De bank bood het daarbij niet alleen aan ter bescherming van het vermogen van klanten, maar ook vanwege de ‘anonimiteit’ die fysiek goud nu eenmaal biedt, zo blijkt uit documenten ingezien door Bloomberg.

Het is niet bekend hoeveel goudstaven daadwerkelijk verkocht zijn aan klanten, maar volgens het persbureau waren er in elk geval enkele klanten die gebruikmaakten van deze service.

Groot voordeel was dat de anti-witwasprocedures omzeild konden worden als de klanten het goud voor lange termijn in bewaring gaven.

Danske Bank gaf ook aan dat er niet publiekelijk mee geadverteerd zou worden, zodat fiscale autoriteiten niet op een idee zouden worden gebracht.

Het goud zou afkomstig zijn geweest van twee partners, afhankelijk van de grootte van de orders.

De ene partner behandelde bestellingen van meer dan 300.000 euro, wat overeenkomt met 6 kilogram op dat moment. Dit goud was afkomstig van de Münze Österreich, de Oostenrijkse Munt.

De andere partner werd volgens de presentatie gebruikt voor kleinere bestellingen. De naam van die leverancier werd niet vermeld.

Sommige documenten betreffende de aanprijzing van de goudstaven werden ondertekend door Howard Wilkinson, niemand minder dan de klokkenluider die het witwasschandaal in eerste instantie aan het licht bracht.

Bronnen: Bloomberg

Foto: Flickr