Reuters opiniepeiling: “Goud blijft stijgen”

Goud zal volgend jaar gemiddeld iets onder de 2.000 dollar per ounce koersen. Dat is de uitkomst in verwachting van een Reuters-poll onder 42 analisten.

Het edelmetaal bereikte een piek van 2.072,50 dollar per ounce in augustus. Medio 2019 was dit nog zo’n 1.300 dollar per ounce. Het geeft daarmee de snelste rally sinds de financiële crisis, dik tien jaar geleden.

De rally werd gedreven door centrale banken die reageerden op de economische vertraging en het nieuwe coronavirus door de rente te verlagen en massaal geld in de markten te pompen.

Het gaf goud een boost gaf door het rendement op obligaties te verlagen en de dreiging van inflatie te verhogen.

De koers is sindsdien gedaald naar ongeveer 1.900 dollar per ounce. Veel analisten blijven echter bullish op het gele edelmetaal.

De spotprijs van goud zal dit jaar gemiddeld 1.788 dollar per ounce bedragen en volgend jaar stijgen naar gemiddeld 1.965 dollar per ounce, zo bleek uit de peiling.

Dat in vergelijking met de voorspellingen van 1.713 dollar per ounce voor 2020 en 1.800 voor 2021 in een vergelijkbaar onderzoek drie maanden geleden.

De analisten zijn gemiddeld dus een stuk positiever geworden over goud de afgelopen maanden.

Saxo Bank analist Ole Hansen: “The powerful combination of rock-bottom rates, rising demand for inflation hedges and the potential for a weaker dollar all point to further gains”

LBBW-analist Frank Schallenberger ziet echter ook wat donkere wolken, aangezien er een zwakkere vraag is naar gouden sieraden en centrale banken minder goud aankopen.

Chris Vermeulen, hoofd marktstrategie bij Technical Traders, is een stuk positiever. Hij voorziet een goudprijs voor de komende paar maanden tussen de 2.100 en 2.300 dollar per ounce.

In juli bleek uit een opiniepeiling dat analisten een gemiddelde prijs voor zilver voorzagen van 17,50 dollar per ounce voor 2020. Voor volgend jaar kwam die voorspelling uit op een gemiddelde koers van 20,03 dollar per ounce.

In de nieuwe poll wordt duidelijk dat de verwachtingen ook hier hoger zijn. Voor dit jaar voorzien zij een gemiddelde koers van 20,50 dollar per ounce en voor volgend jaar een koers van 26 dollar per ounce.

Zilver steeg de afgelopen tijd een stuk harder dan goud. Koerste het edelmetaal mid-2019 nog rond de 15 dollar per ounce, verdubbelde de prijs naar liefst 29,84 dollar per ounce dit jaar.

Op het moment koerst het edelmetaal rond de 25 dollar per ounce.

Bronnen: Reuters, Kitco

Foto: Flickr