Resultaten goudmijnbedrijven Q4 uitstekend!

Goudmijnbedrijven publiceerden jaren aan een stuk triestige resultaten. Hun business werd gekenmerkt door een totaal gebrek aan vooruitziendheid, soms regelrechte corruptie en fraude, en vooral verkeerde timing. Hieronder verstaan we het uitgeven van aandelen op het verkeerde moment en het vooruit verkopen van de goudproductie bij lage prijzen.

Maar op dit moment ziet het er naar uit dat het tij aan het keren is. Analisten hebben de kwartaalrapporten van Q4 2016 eens bekeken, en die zien er goed uit. De meeste van deze bedrijven zitten ook in de bekende GDX tracker van goudmijnaandelen.

De HUI-index is de afgelopen weken fors gezakt. We hebben een echte sell-off gekend. In minder dan drie weken sinds het midden van februari is de index 16,6% kwijtgespeeld, terwijl goud amper 2,5% is gedaald in dezelfde periode. Dat is een leverage effect, in omgekeerde richting. Excessief eigenlijk en voor het grootste deel te wijten aan sentiment.

Want wat zien we in de Q4 resultaten van de meeste goudmijnaandelen? Dat zowel de productie, de reserves als de winstgevendheid zijn toegenomen.

Het probleem is dat beleggers geen vertrouwen meer hebben in deze sector. CEO’s van goudmijnbedrijven hebben het in het verleden wel heel bont gemaakt en de aandeelhouders van hun bedrijven soms op een waanzinnige manier verwaterd door alle uitgiftes van nieuwe aandelen. Dat is jammer, want vanuit contrarian standpunt heeft de sector heel wat te bieden.

De sell-off die we gezien hebben, is dus niet fundamenteel gedragen. Wat betekent dat nu voor goud? Dat ook daar het sentiment niet positief is. De goudprijs beweegt zich immers op een kritiek niveau en het valt af te wachten of we de steunniveaus kunnen houden of niet.

In het verleden zijn dergelijke momenten, waarop alles er negatief uit ziet, goede koopmomenten gebleken. Zeker voor de zilverprijs, die nog geweldiger beweegt dan het goud zelf, zijn er op dit moment kansen dankzij de forse onderwaardering van het edelmetaal tegenover goud en zeker tegenover andere reële activa zoals vastgoed.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]