Rente hoger, goud lager?

Als we verschillende artikelen lezen in de mainstream pers, maar bijvoorbeeld ook in vooraanstaande beleggingsbladen zoals het Amerikaanse Barron’s, dan zal goud fors lijden onder een renteverhoging. Het klopt dat goud in de eerste zeven maanden van dit jaar met maar liefst 29% was gestegen en daarna wat van zijn pluimen verloren is. Dat heeft te maken met het feit dat vanaf augustus beleggers er meer van overtuigd zijn geraakt dat de Amerikaanse centrale bank de renteverhogingen zal doorvoeren.

Veel mainstream analisten hebben het dan ook lastig om argumenten te bedenken waarom de goudprijs de komende maanden zou blijven stijgen. Volgens hen zijn er weinig triggers daarvoor. Dat denkt bijvoorbeeld ook een analist van Bank of America Merrill Lynch. In een recente researchnota die werd uitgestuurd aan klanten van de bank, wordt gezegd dat het opwaartse potentieel van goud beperkt is, met name door de verwachte renteverhoging die in december aanstaande zal worden doorgevoerd;

Aangezien goud rente noch dividenden betaalt, gaat het edelmetaal doorgaans lager wanneer de rentevoeten stijgen. Op dit moment is er een kans van bijna 70% dat het in december effectief tot een renteverhoging komt.

Maar wat is het alternatief indien de rente toch weer wat stijgt? Vastrentende beleggingen zoals staatsbons en kasbons gaan dan heus niet super interessant worden. Bovendien blijft het monetaire beleid extreem soepel, en zullen de centrale banken wereldwijd er alles aan doen om het geld waardelozer te maken, zodanig dat de enorme schuldenlast van de overheden (en ook de privésector) gevoelig kan afnemen door deze als het ware weg te inflateren.

Goud heeft trouwens in het verleden al enkele van zijn beste prestaties neergezet toen de rente steeg. Er is geen alternatief om de portefeuille te beschermen tegen de gekke fratsen van de centrale bankiers. Dus ook indien de rente stijgt, is goud meer dan valabel in elke beleggingsportefeuille.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.