Goldman Sachs ziet vooral vraag uit China als mogelijke drijfveer voor goud

Foto: Flickr

De goudprijs steeg de afgelopen dagen terwijl er weer volop gekeken werd naar Fed-officials en mogelijke hints naar een renteverhoging.

Ook Amerikaanse economische gegevens worden in de gaten gehouden om te voorspellen of een rentestijging in december mogelijk is.

De indrukwekkende rally van de dollar de laatste tijd leverde geen waardevermindering op voor goud en zilver sinds recente laagten van de edelmetalen op 7 oktober. Zowel de edelmetalen als de dollar zijn gestegen.

Wellicht een teken dat beleggers zich opmaken voor een rally in goud en een exit uit aandelen en schatkistpapier.

De lichte stijging van de goudprijs de afgelopen dagen was vooral in reactie op een daling van het consumentenvertrouwen in oktober.

The Conference Board Consumer Confidence Index daalde in oktober naar 98,6, terwijl het cijfer van september naar beneden bijgesteld werd naar 103,5 (was 104,1).

De daling van de Index signaleert dat consumenten wat minder optimistisch zijn over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Verschillende Fed ambtenaren hielden toespraken maandag, waarbij het commentaar van Chicago Fed President Evans het meest opmerkelijk was. In grote lijnen gaf hij aan optimistisch te zijn over de economische vooruitzichten.

Evans is al geruime tijd een van de meest voorzichtige Fed-presidenten en zijn opmerkingen waren grotendeels in lijn met zijn eerdere statements. Toch sloot hij een renteverhoging in december zeker niet uit.

Op dit moment geven de fed fund futures aan dat er een kans van 74 procent is op een renteverhoging in december. Vorige week was dat nog 69,5 procent. De dollar profiteert van die verwachting en staat al een tijd behoorlijk sterk.

Toch houdt de goudprijs erg goed, gekeken naar de verwachting dat dit normaal gesproken een negatieve impact op het edelmetaal heeft.

Ook Goldman Sachs ziet de sterke prestaties van het edelmetaal en gaf gisteren aan dat de zwakkere yuan in de toekomst mogelijk de vraag naar goud in China, ’s werelds grootste afnemer, zou kunnen toenemen. Goldman Sachs:

RMB (renminbi/yuan) depreciation and property price declines during October are likely to have recently supported Chinese physical gold investment demand in our view. Indeed, should the recent decline in property prices in October and RMB depreciation continue we may see Chinese gold investment demand respond

Terwijl de verwachtingen voor een renteverhoging stijgen, verwacht Goldman Sachs ook dat de vraag naar goud “waarschijnlijk intact blijft“, voornamelijk vanwege haar rol als hedge tegen de neerwaartse risico’s verbonden aan het monetaire beleid van de Fed.

Dat is ook terug te zien in de aanhoudingen in goud-ETF’s, die maandag wederom met 0.7 ton stegen tot 2.042,6 ton.

Bronnen: Economic Calender, Investing, Wall Street Journal, Bloomberg, Financial Times

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]