Ray Dalio’s vertrouwen in goud blijft

Al ging goud voor het tweede kwartaal op rij lager, miljardair en hedgefondsmanager Ray Dalio blijft vertrouwen houden in het edelmetaal.

Uit de laatste gegevens die gisteren werden vrijgegeven blijkt dat Dalio’s Bridgewater Associates haar posities in goud eind derde kwartaal behield.

Aanhoudingen in de SPDR Gold Shares, de grootste door fysiek edelmetaal-gesteunde ETF, werd volledig gehandhaafd op 3.9 miljoen aandelen.

Ook aanhoudingen in de iShares Gold Trust, de op een na grootste goud-ETF, werd met 11,3 miljoen aandelen op zelfde niveau gehouden als het kwartaal daarvoor.

Bridgewater bleef loyaal aan het edelmetaal, ook al was er een massale sell-off in goud-ETF’s.

Activa in goud-ETF’s gevolgd door Bloomberg kende een afname van liefst 2,79 miljoen ounces in het derde kwartaal van dit jaar.

Een daling die sinds eind 2016 niet meer voorkwam. Reden daarvan mag voornamelijk worden gevonden in de sterke dollar.

Bridgewater Associates heeft in het derde kwartaal zijn belang in Barrick Gold Corp., Franco-Nevada Corp., Newmont Mining Corp. en Kinross Gold Corp. verder uitgebreid.

In hetzelfde kwartaal bouwde zij wel haar aanhoudingen in onder meer Yamana Gold en Eldorado Gold Corp af.

De gegevens zijn niet volledig up to date. Huidige aanhoudingen worden pas vrijgegeven aan het begin van het volgende jaar.

Maar Maxwell Gold, directeur beleggingsstrategie bij Aberdeen Standard Investments, denkt dat goud ook op het moment een goede investering betreft, zeker wanneer er op dips wordt aangekocht.

Het edelmetaal koerst op het moment weer rond de 1.200 dollar, een stuk lager dan de 1.365 dollar per ounce die het in april dit jaar aandeed.

Volatiliteit op de financiële markten, die volgens Maxwell Gold de komende tijd niet af zal nemen, is daarbij de reden waarom een positie in het edelmetaal op het moment niet misstaat.

De dollar koerst op het moment rond haar hoogste niveau sinds juni 2017. Het edelmetaal koerst rond haar laagste punt in een maand tijd.

Gold geeft aan dat de loondruk in de VS is toegenomen, waardoor het risico van flink hogere inflatie toe is genomen en voor een verrassingsschok kan zorgen op financiële markten.

Gold: “I think inflation remains one of the biggest underpriced risks in the marketplace. Right now the two crowded trades in markets are long U.S. dollar and short U.S. bonds. Any kind of shock to financial markets could reverse these two trades, which would benefit the gold market”

Samen met de dreiging van stijgende inflatie ziet Gold dat de Amerikaanse economie zich door een laatste stadia van huidige cyclus beweegt.

Het vertragen van de economische groei volgend jaar zal de Federal Reserve dwingen haar verkrappend beleid te matigen.

Volgens Gold vervolgens de reden van een minder sterke dollar komend jaar, wat voor goud wellicht positief uit zal pakken.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999