Positief voor palladium

Metals Focus heeft onlangs een interessante studie gepubliceerd over de vooruitzichten voor palladium. Dat edelmetaal wordt zoals u weet vaak gebruikt in katalysatoren voor voertuigen. Het kende een enorme opmars, die de afgelopen weken echter is gestopt. Het metaal heeft immers een serieuze correctie doorgemaakt.

De consultant zegt dat de rally die eraan vooraf ging, werd ingegeven door echt sterke verhoudingen tussen aanbod en vraag, en niet enkel speculatieve bewegingen.

Zelfs ondanks de recente daling is Metals Focus nog steeds positief over palladium. De spotprijs van palladium bereikte op 21 maart jongstleden een all-time high van bijna 1615 USD per ounce. Daarop verloor het edelmetaal zowat 17% op een week tijd. Uiteindelijk vond palladium toch steun in de buurt van de 1350 USD per ounce.

Naast de traditionele winstnemingen werden de koersen beïnvloed door slechte autoverkopen in China en de VS. Dat woog op het beleggerssentiment. Het metaal wordt gebruikt in katalysatoren. Het aanbod is ook iets minder krap geworden.

Ondertussen betwijfelt men of er een substitutie-effect zal komen naar platina. De consultant is niet op de hoogte van een vervangingseffect, zelfs niet op middellange termijn. Platina veerde onlangs wat op maar is nu terug aan het afkalven. Ondertussen is dit edelmetaal wel spotgoedkoop. Wordt ongetwijfeld vervolgd…