Indiase goudsmokkel minder door verkiezingen

Indiase goudsmokkelaars zijn een stuk minder actief nu inbeslagnames van contant geld, goud, drank en drugs aan de orde van de dag zijn wegens de verkiezingen in het land.

Verschillende partijen kopen met bovengenoemde artikelen stemmen en de Indiase overheid probeert middels controles die praktijken te elimineren.

Die vertraging in goudsmokkel zorgt ervoor dat de goudinvoer bij banken flink toenam, waardoor ze een premie kunnen vragen bovenop de reguliere prijs.

In India bieden politieke partijen aanhangers vaak geld of goederen aan in ruil voor stemmen. De Verkiezingscommissie, die toezicht houdt op de verkiezingen, probeert dit te voorkomen door wegcontroleposten op te zetten om geld, goud, drank en andere waardevolle voorwerpen in beslag te nemen.

Vorige maand werd in Mumbai 107 kilo goud, ter waarde van ongeveer 4,3 miljoen dollar, in beslag genomen door het Directorate of Revenue Intelligence.

Anantha Padmanabhan, voorzitter van All India Gem and Jewellery Domestic Council (GJC): “After a big seizure in Mumbai, smuggling has gone down drastically. Grey market operators don’t want to take the risk during the election period”

De Indiase Verkiezingscommissie heeft vanaf de afgelopen maand liefst 365 miljoen dollar aan contant geld, drank, goud, drugs en andere goederen in beslag genomen. Dat is meer dan het dubbele van de 172 miljoen dollar die in de laatste verkiezingscyclus in 2014 in beslag is genomen.

De willekeurige controles van voertuigen en inbeslagnames heeft het bijna onmogelijk gemaakt voor smokkelaars om contant geld en goud te verplaatsen.

De goudsmokkel in India steeg flink nadat de Indiase regering de invoerrechten in 2013 met 10 procent verhoogde. Bedrijven die goud uit het buitenland smokkelden en het contant verkopen om invoerrechten te ontduiken kregen in 2017 nog een extra impuls, toen India de BTW op goud verhoogde met nog eens 3 procent.

Volgens de World Gold Council werd in 2018 zo’n 95 ton goud naar India gesmokkeld. India’s Association of Gold Refineries and Mints schat het cijfer op meer dan het dubbele.

De Verkiezingscommissie maakt het voor mensen verplicht om geldige documentatie te tonen als zij meer dan $722 aan contant geld bij zich dragen, anders wordt het in beslag genomen. Voor de Indiase sieradenindustrie een probleem, aangezien vooral mensen op het platteland goud contant aankopen.

Padmanabhan geeft dan ook aan dat die grens van $722 te laag is voor de sieradenindustrie, aangezien een kleine 20 grams ketting (0,7 ounce goud) meer kost dan dat bedrag.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, The National, Economic Times

Foto: Flickr