Polyus heeft met Sukhoi grootste onontgonnen reserves ter wereld

Polyus PJSC, de grootste goudmijnbouwproducent van Rusland, heeft aangegeven dat haar tot op heden onaangesproken Sukhoi-depot in Siberië de grootste reserves ter wereld bevat.

Een audit toonde aan dat Sukhoi 40 miljoen ounces aan bewezen reserves herbergt, zoals gemeten met internationale JORC-normen. Het heeft daarbij gemiddeld genomen een goud gehalte van 2,3 gram per ton, aldus CEO Pavel Grachev.

Dat betekent dat het gebied meer goud herbergt dan het KSM Project van Seabridge Gold in Canada en Donlin Gold in Alaska.

Grachev: “The estimate of the reserves is an important milestone in development of the field. We want to show that a project of this quality and scale can and should be carried out, taking into account the best environmental standards, despite the hard-to-reach location”

Sukhoi is gelegen in de geïsoleerde regio Irkoetsk in Siberië. Het werd in 1961 door Sovjet geologen ontdekt. De Russische regering heeft lang overwogen om het te verkopen.

In 2017 was het zo ver en werd het verkocht in een veiling aan Polyus en een staatspartner. Die staatspartner werd later door het mijnbouwbedrijf uitgekocht.

Polyus gaf eerder dit jaar te kennen dat het zich eerst gaat richten op kleinere projecten en het verminderen van de schuld de komende jaren, alvorens het gebied te ontwikkelen.

Het bedrijf is van plan om details over de verwachte productie en investeringen in Sukhoi tegen het einde van het jaar aan te kondigen.

Polyus zei eerder dat de kosten tot wel 2,5 miljard dollar kunnen gaan bedragen, waarna een jaarlijkse productie van in totaal 1,6 miljoen ounces mogelijk is.

Terwijl de ontwikkeling van de gigantische locatie een lang en duur proces is kan het er voor zorgen dat Polyus haar jaarlijkse output met minstens 70 procent op kan voeren.

Sinds de aankoop door het goudmijnbouwbedrijf is de goudprijs met liefst 60 procent gestegen. Met die stijgende goudprijs wordt het steeds aantrekkelijker om het gebied in productie te nemen.

De laatste audit toont ook aan dat, naast de economisch winbare reserves van 40 miljoen ounces, er in totaal 67 miljoen ounces goud in de grond zit. En dat cijfer kan nog stijgen.

De belangrijkste investering begint in 2023. Polyus is al begonnen met de uitgaven voor de infrastructuur van het project. Er is ook een plan om samen met de regering te investeren in de wederopbouw van een lokale luchthaven.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr