Polen wil komende jaren minstens 100 ton goud kopen

De centrale bank van Polen wil de komende jaren minstens 100 ton goud opkopen om de economische kracht van het land aan te tonen.

Tegen huidig prijsniveau vertegenwoordigd dit een waarde van ongeveer 5,5 miljard dollar. Die nieuwe goudvoorraden zullen in Polen worden opgeslagen.

In een poging om een tweede termijn aan het roer van de centrale bank te krijgen, gaf gouverneur Adam Glapinski maandag tegen nationaal weekblad Sieci aan dat de hoeveelheid goud in de reserves onder zijn toezicht meer dan verdubbeld is tot 229 ton.

Glapinski, wiens termijn van zes jaar in juni 2022 afloopt, heeft consequent gepleit voor het vergroten van de goudreserves. In januari zei hij dat het aandeel van goud in de reserves van de centrale bank tijdens zijn volgende termijn zou moeten stijgen van 9 naar 20 procent.

Glapinski: “Let me be straight: I want to bid for a second term as the governor of the National Bank of Poland. Two terms are a natural period for institutions that require some continuity”

De instelling kocht zo’n 126 ton edelmetaal in 2018 en 2019. Het repatrieerde ook nog eens ongeveer 100 ton goud, vanuit de kluizen van de Bank of England terug naar Poolse bodem.

Polen volgde daarbij andere landen zoals Nederland, Duitsland en Oostenrijk om goud dat buiten de landsgrenzen lag terug te halen binnen eigen grenzen.

Nadat de pandemie vorig jaar begon, lanceerde de instelling een quantitative-easing programma en verlaagde daarbij de rente tot bijna nul.

Glapinski herhaalde dat de kans dat de Poolse rente gaat veranderen bijna nihil is en dat de economie, zodra de pandemie voorbij is, zal groeien in een tempo van 5 procent per jaar of zelfs meer.

De centrale bank zou volgens hem daarbij kunnen helpen bij de financiering van het plan van de regering om een nieuwe kerncentrale te bouwen.

Daarmee gaf hij te kennen dat het zijn taak is om de Poolse economie uit de crisis te leiden, onder meer dus middels het toevoegen van meer goud aan de algehele reserves van het land.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr