Hoe goedkoop is Goud nu geworden?

Op lange termijn, heeft de prijs van Goud altijd een relatie met de hoeveelheid geld die er gedrukt is.

Hoe meer geld/liquiditeit in het systeem, hoe hoger de goudprijs uiteindelijk zal uitkomen. Dat is een logica die al duizenden jaren stand houdt.

Het is ook echt nodig dat we hier opnieuw naar Goud kijken. De prijs van Goud, die is naar ons gevoel, aanbeland op een relatieve waardering die zelden gezien is. Het is zelfs hoog tijd om naar Goud te kijken!

De Zilvermarkt stoomt intussen onveranderd verder en het blijft daar bijzonder interessant. Zilver pikken we komende week wel weer op! (en dit is nog steeds de beste manier om op te bouwen)

Maar Goud dus…

Er is in het laatste jaar GIGANTISCH veel liquiditeit in de markt gepompt, omwille van gekende redenen. Maar de prijs van Goud, die staat eigenlijk nauwelijks hoger dan vorig jaar in maart.

Hoe goedkoop is Goud nu geworden?

Voor de financiële sector is de waardering van Goud soms een issue. Goud brengt immers geen rente op.

Wij hebben daar niet zo’n probleem mee, laten we bijvoorbeeld gewoon al eens naar de balans van de Europese Centrale Bank kijken om te kijken of Goud vandaag goedkoop of duur is.

Op die balans (of correcter: op de geconsolideerde balans van het eurosysteem) staat ook een heleboel Goud, ongeveer 10.770 ton zelfs!

Is dat echt veel?

Om je een idee te geven: De Amerikaanse Centrale Bank, de FED, heeft certificaten voor 8133 ton aan Goud en alle Centrale Banken in de wereld samen, hebben iets meer dan 35.000 ton Goud in hun kluizen liggen.

Dat betekent dat het “Eurosysteem” de grootste bezitter van Goud ter wereld is!

Die 35.000 ton is trouwens OOK veel, een kleine 20% van AL het Goud dat ooit gedolven werd! EN Centrale Banken kochten in de laatste twee jaar bijna 1.000 ton goud bij!

Goud is ook vandaag nog heel belangrijk in het financiële systeem.

De ECB is geen bank als een ander, een Centrale Bank is een speciale bank, maar ze voert natuurlijk wel gewoon een boekhouding.

Het balanstotaal van de ECB is de laatste 12 maanden spectaculair opgelopen, met zo’n 50%. Het bedroeg op 12 maart maar liefst 7,137 biljoen euro (7137 miljard euro of 7.137.000.000.000 euro).  In dat grote bedrag zit ook een niet onaardige 536,5 miljard euro aan Goud. De waarde van de 10.770 ton hierboven vermeld.

536,5 miljard is goed voor 7,5% van het balanstotaal en op zich zegt dat niet veel.

Behalve wanneer je weet waar we vandaan komen…

In 1998 startte de, op dat moment splinternieuwe, ECB met Goud ter waarde van 15% van het balanstotaal in bezit en die 15% was het resultaat van onderhandelingen tussen de nieuwe leden van de ECB (politiek).

Vanaf dat moment deed de ECB iets revolutionair en waardeerde haar goudreserves elk kwartaal opieuw gewoon aan de marktprijs.

Tussen 1998 en 2016 gebeurde er vervolgens iets bijzonder. Hoewel de balans van de ECB steeds groter werd, Centrale Banken drukken immers altijd geld bij “uit het niets”, begon ook de goudprijs weer te stijgen. Wonderwel hielden het geld drukken en de stijging van de waarde van het Goud, elkaar zowat in een perfect evenwicht.

Begin 2016 (zo lang geleden al) publiceerden we onderstaand grafiekje met de waarde van het Goud van de ECB, versus het balanstotaal tussen 1999 en 2016.

grafiek: Waarde van het goud in het “eurosysteem”, versus geconsolideerd balanstotaal ECB van 1999 tot 2016.
Wat zien we?
We waren gestart met de zuiver “politieke” beslissing om de nieuwe Centrale Bank te “ondersteunen” met 15% aan goudreserves, op een moment trouwens waarop de goudprijs al 20 jaar lang nergens naartoe ging.Met de geboorte van de euro ontstond er zo meteen ook, voor het eerst sinds de jaren 1970, concurrentie voor de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt.Redelijk verbazingwekkend (of net niet?) begint de goudprijs niet alleen opnieuw te stijgen na het ontstaan van de euro… Hij houdt ook nog eens quasi gelijke tred met het balanstotaal van die nieuwe Europese Centrale Bank?!

15,0% in januari 1999 bleef gemiddeld, in de 17 jaar die volgden, bijna perfect gelijk op 15,1%.

Wanneer we in deze nieuwsbrief schrijven dat Goud uiteindelijk politiek is, heeft dat een reden. Al dat Goud van die Centrale Banken wereldwijd ligt daar immers voor een reden. Het staat misschien niet in de schijnwerpers, maar het ligt er wel!

In de 17 jaar die we (vijf jaar geleden) onder de loupe namen, zagen we natuurlijk schommelingen van maand tot maand. Zo ook een periode waarin het Goud op de ECB balans terugviel (kijk op de grafiek vooral naar periode tussen 2006 en 2008). In november 2008 was het aandeel van Goud in het totaal terug gevallen tot 10,3%.

Maar in de 2,5 jaar die volgden, werd de goudprijs “wakker” en steeg tot boven 21% van het balanstotaal. De prijs van Goud in euro, ging in dat proces maal 2,25 in prijs.

In maart 2021 staan we eigenlijk op een nog beter punt dan in 2008. We staan immers niet op 10,3% van het balanstotaal met de goudstocks van de ECB, maar op slechts 7,5%.

Dat betekent dat ALS we willen terugkeren naar een “normale” waardering van Goud, dan moet de prijs maal twee, hier en nu.
Een “overshoot” zoals in 2011, betekent een maal drie in prijs en dat moet dan allemaal gebeuren zonder dat de ECB haar balans verder laat oplopen!

Dat de ECB zou stoppen met haar balanstotaal groter te laten worden, is trouwens uitgesloten. Er is echt geen enkele kans toe! De balans van de ECB gaat zelfs spectaculair moeten blijven oplopen! (pauzes zullen er zijn maar ze zullen kort zijn)

En als laatste: We hebben hier al meermaals over een “eindspel” of “reset” geschreven. Die crisis (dat wordt een crisis, dat gaat helaas nooit op een andere manier) kunnen we niet “timen”…

Maar ze gaat ervoor zorgen dat ons financieel systeem op korte tijd verandert.

In zo’n situatie gebeuren er 2 dingen tegelijk:
1. Het balanstotaal gaat nog een aantal niveau’s hoger, zelfs in heel korte tijd.
EN
2. 15% gouddekking is op zulke momenten niet meer voldoende voor het totaal om vertrouwen te houden in het systeem of om het vertrouwen te herstellen.

Het voordeel van dat eindspel, is dat we aan de andere kant opnieuw op een veel stabieler geldsysteem kunnen vertrouwen. (Maar dat betekent echt niet dat we naar een goudstandaard gaan in de toekomst!!! Wie spreekt over een gouden standaard, die kent helaas OOK nog te weinig van Goud en geld.)

Het nadeel van voormelde crisis die eraan komt, is natuurlijk dat heel veel waarderingen lager moeten worden gezet. De waarde van euro en dollar als eerste waarschijnlijk…

Voor we onze conclusie maken, moeten we wijzen op onze disclaimer onderaan deze nieuwsbrief… Wanneer het over Goud gaat, proberen we ons altijd nog wat “in te houden” en we proberen ons enthousiasme nog wat te temperen… Maar wij twijfelen al lang niet meer aan het nut van Goud, dat kunnen we niet veranderen.
Wat erbij moeten zeggen, is dat wij vanzelfsprekend ook echt niet over voorkennis beschikken! 

Conclusie:
Wat ons betreft, heeft iedereen die “iets te verliezen” heeft, iedereen die vandaag dus een “appeltje voor de dorst” heeft, er absoluut voordeel bij om een positie te hebben in fysiek Goud. Hoe groot die positie is, mag je zelf kiezen…

Niet alleen op dit moment, nu de waardering zodanig is dat we potentieel zien op een speculatieve (en spectaculaire) meerwaarde, is dat nuttig. Op elk moment heeft Goud in bezit zijn voordelen.

Spaar niet meer in het geld dat Centrale Banken vandaag massaal bijdrukken en waarvan we de nadelen nog gaan ondervinden. Spaar in dat geld, dat al duizenden jaren een vorm van rijkdom is…

Koop zoveel Goud als waar je zelf comfortabel mee bent!

Welk Goud kopen?

De keuze is vrij breed, zolang je blijft bij baren en baartjes, de gouden munten van 1 ounce, of de munten kleiner dan 1 ounce, kan je op lange termijn weing fout doen.

Vandaag hebben we bijvoorbeeld ook bij de 1 Ounce baartjes een gelimiteerde oplage van Argor Heraeus beschikbaar, voor een goede prijs!

Als je je aankoop niet zelf veilig wil/kan bewaren, kies dan voor het meest voordelige Goud, automatisch verzekerd in opslag. Bovendien krijg je dan binnen enkele maanden extra functionaliteiten op ons nieuwe platform (ontwikkeling van dit platform met extra mogelijkheden is nog bezig, meer info hierover binnenkort)

Tot binnenkort!

Het goud999 team.
E: info@goud999.com
T: 0032 (0) 11 960 400

P.S. Voor het eerst op stock dit jaar – de Koala Zilver 1 Kilogram 2021 – wacht hier niet te lang indien je interesse hebt!

Een korte voorstelling van deze munt:

(klik op de afbeelding om het filmpje te openen in Youtube)