Peter Hambro keert terug bij goudmijnbouwbedrijf Petropavlovsk

Het op Rusland gefocuste goudmijnbouwbedrijf Petropavlovsk liet vandaag weten dat het in de eerste helft van dit jaar een netto verlies heeft geleden van 24,8 miljoen dollar wegens stijgende kosten en een lagere verkoop.

Het verhoogde echter haar productievooruitzichten voor het gehele jaar en liet daarnaast weten dat medeoprichter Peter Hambro wederom terugkeert bij het bedrijf.

Hambro werd vorig jaar juni uit zijn positie gezet na een aandeelhoudersopstand en een motie van wantrouwen geleid door miljardair Viktor Vekselberg en zijn Russische Renova Group.

Hij keert nu terug als voorzitter van het bedrijf en senior adviseur aan de raad van bestuur, aldus het bedrijf vandaag in een persbericht. Samen met Pavel Maslovskiy, de huidige CEO, richtte Hambro in 1994 het goudmijnbouwbedrijf op.

Maslovskiy en Roderic Lyne, een voormalig Brits ambassadeur in Rusland, en Robert Jenkins werden allen herbenoemd in de raad van bestuur van Petropavlovsk in juni dit jaar na een tweede aandeelhoudersopstand.

Dat gebeurde onder leiding van twee offshore fondsen. Zij werden gesteund door de grootste aandeelhouder van het bedrijf, Kenes Rakishev, die vorig jaar zijn eigen cryptovaluta lanceerde.

Rakishev betreft een van de meest invloedrijke investeerders in Kazachstan en werd in 2012 zelfs door Forbes geplaatst in de lijst van ’s werelds top 10 private investeerders. Blijkbaar is Rakishev van mening dat Hambro het toch niet zo slecht deed.

Petropavlovsk gaf naast bovenstaande nieuws aan dat het een verlies had geleden in de eerste helft van het jaar van 24,8 miljoen dollar. Dit wegens hogere kosten en een daling van de goudproductie. Dezelfde periode vorig jaar kende het bedrijf nog een winst van 24,5 miljoen dollar.

De totale goudproductie daalde van 232.400 ounces vorig jaar tot 201.400 ounces, waarbij de omzet daalde van 304 miljoen dollar naar 270 miljoen dollar. Een daling van 11 procent.

Petropavlovsk verhoogde echter zijn productieverwachtingen en meent nu dit jaar tussen de 420.000 en de 450.000 ounces te kunnen produceren.

Het gaf eerder aan dat de verwachtte jaarproductie tussen de 400.000 en de 410.000 ounces zou liggen. Volgend jaar verwacht het tegen de 500.000 ounces te kunnen produceren.

CEO Maslovskiy: “Whilst the results today show the effect of the disruptions to the operations caused by the management hiatus in the first half, we believe we have already turned a corner”

Petropavlovsk gaf ook aan dat het verwacht dat de kosten dit jaar met 10 procent zullen dalen, enkel wegens de zwakkere Russische roebel. Aandelen van het in Londen genoteerde bedrijf stegen op al dit nieuws vandaag met 2,5 procent.

Bronnen: Financial Times, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]