Perfecte timing van de zilverprijs

De zilverprijs veert ineens flink op. 

Eerder deze week, gaven we in de nieuwsbrief van Goud999Safe al aan dat zoiets ons niet zou verbazen. 

We schreven ook dat er zonder twijfel een cyclus bestaat in de evolutie van de zilverprijs doorheen een kalenderjaar.

In de maand december ondergaat de zilverprijs vrij vaak een “dip”. De daaropvolgende maanden januari en februari laten daarentegen zeer vaak net een positieve evolutie in de zilverprijs zien. We kunnen stellen dat gemiddeld(!!!) de beste drie tot vier maanden voor de zilverprijs er nu aankomen.

Deze observatie is niet zomaar een speculatie. We hebben dat nauwkeurig onderzocht, zelfs met prijsdata die teruggaan tot het jaar 1968.

Al 55 jaar lang geldt dat de zilverprijs, vanaf het laagste punt in december, met gemiddeld bijna 25% stijgt tot aan de hoogste koers van het volgende jaar. Die wordt bereikt gemiddeld vóór eind april bereikt.

Het is hierbij vanzelfsprekend dat dit enkel de trend aangeeft. De kans op succes voor de zilverprijs is groot, maar dat is niet hetzelfde als een harde garantie. 

Sinds 2020 zitten we wat zilver betreft een beetje op onze honger. We zagen een spectaculaire rally voor de zilverprijs in 2020. Vervolgens… moeten we iets te lang wachten op een vervolg.

De prijs van goud staat al verder en bereikte deze maand nog een absoluut record (goud blijft de basis).

In tegenstelling tot goud moet “kneusje” zilver nog meer dan 100% stijgen in dollar om nog maar tot aan de recordkoersen van de jaren 1980 en 2011 te raken.

Maar zelfs de afgelopen jaren al, was zilver aankopen tijdens die “dip” in de maand december een goed idee:

– Van december 2020 tot april 2021 kon de zilverprijs maximaal met +33,9% stijgen.
– Van december 2021 tot april 2022 was dat +28,4%.
– De periode van december 2022 tot april 2023 was anders, want tegen de langjarige trend in, waren januari en februari 2023 geen positieve, maar negatieve maanden voor de zilverprijs. 
Een fors herstel in de maand maart 2023 echter, zorgde ervoor dat onze oefening, ook voor de periode december 2022 tot april 2023, nog steeds op +17,9% uitkwam.

Net door deze correctie aan het begin van dit jaar, is het allerbeste moment om fysiek zilver aan te kopen in 2023 eigenlijk al gepasseerd. Aan het einde van de maand februari, kon u immers goedkoper aankopen dan vandaag…

Midden december en met nog een tweetal weken te gaan dit jaar, noteert goud in euro inmiddels 9,5% in de plus. Zilver noteert nog 1,5% lager dan de slotkoers van 30/12/2022.

We hebben meer dan waarschijnlijk nog even een bull market van goud nodig alvorens zilver echt zal kunnen presteren. 
Het is trouwens volkomen normaal dat de prijs van zilver later “vertrekt” dan goud.

Maar historisch gezien, wanneer de zilverprijs echt uitbreekt, haalt het de opgelopen achterstand ten opzichte van goud snel in. In de meest spectaculaire prijsrally’s, wordt goud vervolgens niet alleen “ingehaald” maar ook meteen “voorbijgestoken”.

Fundamenteel verwachten we dat zilver nog lange tijd interessant zal blijven. Zowel op industrieel vlak (denk aan de energietransitie) als op monetair gebied, zijn er blijvend gunstige vooruitzichten wat betreft de vraag naar zilver.

De maand december is elk jaar opnieuw een moment waarop posities in zilver uitbouwen bijzonder kansrijk wordt. Mis deze gelegenheid niet om uw investeringen te versterken.

Dat doet u best en het meest efficiënt op deze manier.