Iets over Fibonacci en de zilverprijs

Als belegger in edelmetalen bent u ongetwijfeld altijd op zoek naar slimme inzichten die uw beleggingsstrategie kunnen versterken. Vandaag delen we een fascinerend aspect van technische analyse die u zou kunnen helpen bij beslissingen nemen over zilver: Fibonacci Retracements.

Wat zijn Fibonacci Retracements?

Fibonacci retracements zijn een essentieel hulpmiddel in technische analyse. Ze zijn gebaseerd op het idee dat markten bepaalde percentages van een beweging zullen terugtrekken, voordat de oorspronkelijke trend zich voortzet.

De koersen trekken zich terug naar verschillende niveaus: 23,6%, 38,2%, 50%, 61,8% en 78,6%. Behalve 50%, zijn al deze percentages ratio’s onttrokken een de roemrijke, wiskundige rij van Fibonacci.

Deze verschillende niveaus kunnen beleggers helpen om potentiële steun- en weerstandspunten in prijsbewegingen te identificeren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld ook hun vermoedens over een bepaalde marktbeweging bevestigen of ontkrachten.

Hoe kunnen we dat toepassen op de zilvermarkt?

Als we zo’n Fibonacci retracement uittekenen op de zilvergrafiek, doen we enkele opmerkelijke vaststellingen.

We doen dat eerst voor de prijsrally tijdens de eerste lockdown in 2020.

Iets over Fibonacci en de zilverprijs

Na de eerste lockdown zagen we een rally in de zilverprijs van meer dan 100%. Maar toen eenmaal in de zomer van 2020 de top was bereikt, was de volgende vraag hoe ver de prijs zou terugvallen.

Opmerkelijk genoeg, bedroeg de correctie zo’n 50% van de gehele rally – een haast perfect scenario volgens de Fibonacci theorie.

Deze correctie was volkomen verwacht. Volledig onverwacht daarentegen, is hoe lang deze correctie heeft geduurd.

Desondanks en technisch gezien, ziet het plaatje voor zilver in euro er dus helemaal niet verkeerd uit.

Klopt dat nog steeds vanuit een breder perspectief?

Na de financiële crisis van 2008 startte de échte grote prijsrally van de laatste jaren. Deze forse rally bedroeg zelfs honderden procentpunten tussen 2008 en 2011.

Laten we ook hier even de Fibonacci theorie op toepassen want nu wordt het interessant..

Iets over Fibonacci en de zilverprijs

De correctie na het jaar 2011 liep tot aan het 78.6% retracementniveau. Nog steeds volgens het boekje, en vooral: Vandaag is de zilverprijs nog steeds niet boven het 38,2%-niveau gestegen, sinds die top uit 2011.

De zilvermarkt anno 2023 verteert dus eigenlijk nog steeds de stijging van 2008.

Wat nu zo opvallend hieraan is, is dat de top uit 2020 en het 38,2%-niveau zowat op dezelfde plaats liggen. Een doorbraak boven dat niveau, zou daarom wel eens een belangrijk signaal kunnen zijn. Dat zou namelijk kunnen inhouden dat de prijs, op langere termijn, op weg is naar de top van 2011. Die top ligt vandaag zelfs ruim 50% boven de huidige koers!

Wat betekent dat voor uw beleggingen?

Deze analyse met behulp van Fibonacci Retracements toont dat zilver aanzienlijk opwaarts potentieel heeft. Ook al is de koers erg onderhevig aan fluctuaties.

Dit soort technische analyses kunnen helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over het al dan niet vergroten en verkleinen van uw zilverposities.

Telkens de zilverkoers boven 23,7 euro per ounce uitstijgt, wordt het dus spannend. Vroeg of laat volgt een aanval op de top van 2011. En met nog zo’n 60% afstand te overbruggen tot die top, is er meer dan voldoende potentieel.

Een positie in fysiek zilver nemen kan eenvoudige via Goud999Safe