Peak silver?

Een van de belangrijkste drivers achter een belegging in grondstoffen, waaronder we ook de edelmetalen rekenen, is vraag en aanbod. Met andere woorden, je moet ook kijken naar de schaarste die een bepaald edelmetaal vertegenwoordigt.

De meeste grondstoffen die wij opvolgen, zitten in een precaire vraag-aanbod situatie. Dat geldt bijvoorbeeld voor koper en olie, maar ook voor zilver. Zilver wordt immers ontgonnen als bijproduct van andere grondstoffen, met name goud en koper.

De afgelopen dertig jaar was het absoluut niet interessant om zilver te ontginnen. De prijzen zijn immers de afgelopen jaren totaal niet de moeite waard geweest.

Als we een recent interview met Phil Baker, CEO van Hecla Mining mogen geloven, dan zal zilver de komende jaren steeds zeldzamer worden. Hij lanceerde in een interview met Kitco zelfs een straffe uitspraak: “Ik denk dat we het piekniveau van zilver stilaan bereikt hebben.”

Dat betekent dat de vraag en aanboddynamiek van zilver de komende jaren serieus zal veranderen. Dat vertelde hij in de zijlijn van de BMO Global Metals & Mining Conference.

Ook bij andere grondstoffen zoals lood en zink zien we dat er eigenlijk de afgelopen jaren geen exploratie meer is gebeurd die de moeite waard is. Ook in die grondstoffen zien we een voortdurend deficit.

Aan de vraagkant zien we ook dat zilver steeds populairder wordt. De toepassingen voor zilver nemen immers hand over hand toe. Zo denken we bijvoorbeeld aan toepassingen die er de afgelopen twintig jaar pas zijn bijgekomen, zoals fotovoltaïsche cellen en de uitrusting voor films.

Daardoor is zilver de komende jaren een prima belegging. Ook is het nog steeds het ‘goud voor de arme man’. Hierdoor zal zilver vanuit het standpunt van prijsgevoeligheid voor heel veel mensen een bijzonder aantrekkelijke belegging worden.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]