Party like it’s 2007?

Het gele metaal piekte gisteren, maandag, op een koers van 1303,60 USD alvorens de winsten gedeeltelijk van tafel warden genomen. Ondertussen zakte ook het zilver, een van de best presterende activaklassen van april, lichtjes terug tot ongeveer 17,50 USD per ounce. Goud heeft in april zowat 4% aan waarde gewonnen, terwijl het zilver maar liefst 15% hoger ging in dezelfde maand.

De dollar is een van de belangrijkste factoren achter de sterke performance van de edelmetalen. Bovendien weigerde de Fed vorige week de rentevoeten te verhogen, en ook de Bank of Japan zat op haar handen en deed niks. Dat zorgt samen met de lage rentevoeten voor een explosieve cocktail in het voordeel van beide edelmetalen.

1285 USD was voor de goudprijs een belangrijke drempel, die we met gemak overschreden hebben. Het lijkt er nu op dat 1325 USD per ounce het volgende weerstandsniveau is. Daarna zou het wel eens in één ruk naar 1400 USD kunnen gaan omdat er tussen 1325 en 1400 niet veel weerstand is.

De goudprijs heeft nu dit jaar al een winst van 22% geboekt dankzij de run-up boven 1300 USD per ounce. CNBC ziet nu overeenkomsten met wat gebeurt tussen nu en 2007. Als we teruggaan tot 1980, dan is er maar één jaar geweest waarin de het goud het beter heeft gedaan dan de S&P met 20% of meer wanneer die laatste index het jaar positief afsloot: 2007. Zowel goud als de volatiliteitsindex zijn in de tweede helft van dat jaar fors gestegen, terwijl zelfs aandelen overeind bleven. Zoals gekend was de aandelencrash pas voor 2008.

Als we de analisten mogen geloven, kan goud nog hoger. Een staal van 30 experts bij banken en tradingfirma’s voorziet nu een gemiddelde goudprijs voor dit jaar van 1209 USD per ounce, terwijl dat in januari nog maar 1118 USD was. De prijs zal naar verluidt geleidelijk stijgen dit jaar, en volgend jaar duurzaam boven de 1300 USD per ounce uitstijgen. Opnieuw mooie vooruitzichten dus voor beleggers in fysiek goud en zilver!

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999