669 Canadese mijnbouwers dreigen hun beursnotering te verliezen!

Goudaandelen zijn een fantastische opportuniteit voor beleggers. Volgens verschillende bronnen zijn ze in decennia zo goedkoop niet meer geweest. Toch is het oppassen geblazen. Op de beurs van Canada zijn zelfs 669 ‘zombiemijnen’ gesignaleerd!

De Canadese beurs staat bekend voor haar mijnbedrijven. Van grote mijnbouwgiganten tot kleine mijnbouwoperaties, van goud- tot ijzerertsmijnen: de beurs van Toronto was het voorbije decennium hun favoriete plek om kapitaal op te halen.

Maar dat kapitaal wordt niet altijd even goed besteedt, zeker nu grondstofprijzen al jaren in het slop zitten.

Bepaalde mijnen zijn zo goed als dood, maar blijven kapitaal verspillen. Het zijn echte zombies, maar in plaats van hersenen op te eten verslinden ze het geld van hun beleggers.

Het zijn mijnen met een negatief werkkapitaal en Canada heeft er zo 669 die op de beurs nog elke dag nieuwe slachtoffers vinden.

52% van alle Canadese mijnaandelen verkeren ondertussen in deze situatie. En het wordt alsmaar erger.

Vorig jaar ging het ‘slechts’ om 589 bedrijven, nu ligt dat nummer dus 12,6% hoger. Ook het totale negatieve werkkapitaal is daardoor opgelopen tot een dikke 2,8 miljard dollar!

In theorie kunnen al deze bedrijven hun beursnotering verliezen. Op de TSX en TSX-V beurzen is het een vereiste een positief werkkapitaal te hebben.

Maar voorlopig doet men een oog toe. Van de 589 zombiemijnen vorig jaar werden er slechts 23 noteringen geschrapt.

68 zombies kwamen terug van de doden, 21 gingen bankroet, 72 verhuisden naar een andere beurs en de grote meerderheid, 398 bleven tussen leven en dood zweven.

Waarom neemt men deze bedrijven hun notering niet af, zodat ze geen extra kapitaal meer kunnen ophalen en nog meer schade aanrichten?

Waarschijnlijk hoopt men dat deze zombiemijnen worden overgenomen door gezonde bedrijven.

Een andere verklaring kan zijn dat men verwacht dat de grondstofprijzen zullen stijgen en zo een aantal van deze bedrijven terug tot leven zal wekken.

Maar dan moeten ze wel snel en hard stijgen, want deze bedrijven bloeden geld!

Bron: Bloomberg
Foto: Daniel Hollister

Het bericht 669 Canadese mijnbouwers dreigen hun beursnotering te verliezen! verscheen eerst op Beurs.com.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]