Palladium lijdt onder zwakke Duitse automarkt

De Duitse auto-export is in het derde kwartaal met 17,2% gedaald als gevolg van tekort aan chips en andere knelpunten bij de levering.

Dit komt doordat auto’s met verbrandingsmotoren te lijden hadden, maar de verkoop van elektrische voertuigen groeide. Volgens gegevens van het Duitse federale bureau voor de statistiek exporteerde Duitsland in de periode voor 23,1 miljard euro (26,03 miljard dollar) aan auto’s en importeerde het voor 11,2 miljard euro aan auto’s, de laagste kwartaalniveaus sinds het tweede kwartaal van 2020.

Vergeet niet Duitsland nog steeds worstelt met de gevolgen van de COVID-19-pandemie en de invoering van de omicron-variant kan deze ellende nog verergeren.

Palladium, een van de zwaarst getroffen grondstoffen, is nu ongeveer 41% verwijderd van het hoogtepunt in mei 2021.

De prijs staat nu onomstotelijk onder $2000/oz en breekt voortdurend door steunzones. De laatste technische doorbraak kwam toen de prijs het 200-daagse glijdende gemiddelde uitschakelde.

De laatste keer dat de prijs onder het SMA lag, was in januari 2017.

Daarbuiten ligt de volgende belangrijke steun dicht bij $1600/oz.

Gezien het feit dat de prijs vandaag op $1785/oz staat, is dat nog ver weg.

Aan de bovenkant zou het laagste punt van de vorige golf een weerstandszone kunnen zijn om in de gaten te houden, het wordt gemarkeerd door de zwarte horizontale lijn op $1848,70/oz en het werd onlangs gebruikt als steun. Al bij al is dit een vrij sterke downtrend en het tekort aan halfgeleiders speelt de keten van vraag en aanbod parten. Totdat de problemen zijn opgelost, lijkt het edelmetaal onder druk te zullen blijven staan.

Bron: Kitco.