Afrikaanse aanpak informele gouddelvers breidt zich uit naar Mali

Mali staat op het punt nieuwe regels in te voeren om de ambachtelijke goudwinning beter te controleren. Het wil daarmee onder meer Zuid-Afrika inhalen als de op een na grootste Afrikaanse goudproducent.

Het land heeft moeite om controle te houden op de informele productie die op de zwarte markt wordt verkocht en de smokkel van goud. Er wordt daarnaast ook illegaal goud door het land gesluisd vanuit verschillende buurlanden.

De regering is van plan vergunningen verplicht te stellen voor kleinschalige mijnbouwwerkers en met de hulp van de Wereldbank wil het 200 coöperaties oprichten, als onderdeel van een maatregel om de handel door tussenpersonen te formaliseren.

Barrick Gold zal daarnaast helpen bij het toewijzen van land aan deze arbeiders om de verkoop te formaliseren, aldus de minister van Mijnbouw Lamine Traore. Door deze veranderingen, waaraan tot 2022 wordt gewerkt, zou de totale productie van Mali met 15 procent moeten kunnen stijgen.

Traore: “We can go from being the third-biggest producer of gold to being the second-biggest in Africa. Mining, mostly for gold, is a pillar of the country’s economy, accounting for almost 10% of gross domestic product”

De industriële goudproductie wordt voor dit jaar geschat op 70 ton en kan de komende jaren oplopen tot 80 ton. Zeker wanneer Mali de ambachtelijke mijnbouw formaliseert, aldus Traore.

Het is het volgende Afrikaanse land dat inkomsten uit goudvoorraden wil maximaliseren. Eerder liet Ethiopië al de verkoop van goud via de centrale bank lopen om smokkel tegen te gaan.

Ook Nigeria kondigde plannen aan om de informele productie over te hevelen naar een gecontroleerde toeleveringsketen. En ook Tanzania heeft handelscentra opgezet om de illegale export terug te dringen.

De autoriteiten schatten dat Mali tot 15 ton per jaar verliest – wat overeenkomt met ongeveer 860 miljoen dollar tegen de huidige prijs – door ambachtelijke goudproductie die het land uit wordt gesmokkeld.

Abdoulaye Pona, hoofd van de Mining Chamber in Mali: “Mali could significantly increase output if it had better control over production and exports from the artisanal mining sector”

Volgens de International Crisis Group zijn ambachtelijke goudmijnen in de Sahel-regio in West-Afrika, waaronder Mali, een bron van inkomsten voor islamitische militanten.

De industriële mijnbouwgebieden in Mali zijn grotendeels gespaard gebleven van geweld, hoewel er sporadisch wel aanslagen zijn gepleegd. Eveneens een reden om de sector te formaliseren.

Bronnen: Bloomberg, Mining

Foto: Flickr