Palladium kan de sleutel zijn naar een nieuw tijdperk van supergeleiders

Auteur Brian Westerhaus schrijft voor oilprice.com dat er een nieuw tijdperk van supergeleidbaarheid is begonnen met de ontdekking van nikkelaten. Supergeleiders die supergeleidend blijven bij normale kamertemperatuur en normale atmosferische druk zouden de manier waarop we elektriciteit opwekken, transporteren en gebruiken fundamenteel revolutioneren. De materialen op basis van palladium (‘palladaten’) kunnen de oplossing zijn voor een nieuwe familie van halfgeleiders.

Supergeleiders gedragen zich bij warme temperaturen zeer vergelijkbaar met andere geleidende materialen. Maar als ze onder een bepaalde “kritische temperatuur” worden gekoeld, verandert hun elektrische weerstand volledig en verdwijnt deze plotseling, waardoor ze elektriciteit zonder enig verlies kunnen geleiden. Een materiaal dat supergeleidend blijft bij normale kamertemperatuur en normale atmosferische druk zou de manier waarop we elektriciteit opwekken, transporteren en gebruiken fundamenteel revolutioneren.

Het zoeken naar de best mogelijke supergeleidende materialen is moeilijk. Er zijn vele verschillende chemische elementen die in aanmerking komen. Men kan ze in verschillende structuren samenstellen, men kan kleine sporen van andere elementen toevoegen om de supergeleidbaarheid te optimaliseren.

De gouden zone van gemiddelde interactie kan noch met cupraten noch met nikkelaten worden bereikt, maar men kan de roos raken met een nieuw type materiaal: de zogenaamde palladaten. Palladium bevindt zich direct één regel onder nikkel in het periodiek systeem. De eigenschappen zijn vergelijkbaar, maar de elektronen zijn daar gemiddeld iets verder verwijderd van de atoomkern en elkaar, dus de elektronische interactie is zwakker1.

Dit lijkt extreem goed nieuws te zijn. Het onthult dat het begrip van wat er gebeurt als supergeleidbaarheid optreedt, veel beter wordt. Het opkomende probleem is dat palladium geen goedkoop element is. Ook zijn er geen grote reserves bekend.

Het onderzoek naar supergeleidbaarheid is nog vrij jong. We zien zeker meer vooruitgang en frequentere doorbraken in de nabije toekomst. Deze technologie is nog maar net begonnen, hoe interessant zou het zijn als uitgerekend Palladium hier een grote rol in zou kunnen spelen?

Palladium is één van de edelmetalen die u veilig en efficiënt kan aankopen via goud999safe.com.