Palladium gaat in 2019 wederom beter presteren dan platina

Verwacht wordt dat de platinamarkt dit jaar een tekort zal vertonen, na een sterke stijging in  investeringen en de stijgende vraag vanuit de auto-industrie. Dit terwijl de palladiumtekorten naar verwachting zullen toenemen.

Dit gaf Johnson Matthey aan in zijn recentste PGM-marktrapport. Het platinatekort van 127.000 ounces werd voorspeld na een overschot van 375.000 ounces in 2018.

Matthey: “A surge in investment buying and higher automotive consumption will underpin a 9% gain in gross platinum demand in 2019, offsetting weakness in the Chinese platinum jewellery market, where platinum faces increased competition from karat gold jewellery”

De World Platinum Investment Council (WPIC) zag ook al dat de hogere investeringsvraag naar platina de totale vraag deed stijgen met 8 procent tot 8 miljoen ounces dit jaar.

Volgens haar Platinum Quarterly report zou dit de verminderde vraag in de auto-industrie en sieradensector compenseren.

Nochtans is de WPIC van mening dat, hoewel zij eerder een overschot voorspelde van 680.000 ounces, er dit jaar nog geen tekort zal zijn maar een verminderd overschot van 375.000 ounces.

Ook volgens Metals Focus zal de palladiummarkt in 2019 een tekort blijven vertonen, terwijl platina een overschot zal kennen. Hierdoor zal palladium waarschijnlijk toch beter presteren gekeken naar de twee zustermetalen.

Voor 2019 ziet Metals Focus opnieuw een platina-overschot van 630.000 ounces. Het adviesbureau voorziet echter een tekort aan palladium van 574.000 ounces.

Hierdoor zullen de bovengrondse platina-voorraden naar verwachting blijven stijgen tot 9,7 miljoen ounces tegen het einde van het jaar.

De palladiumvoorraden zijn daarentegen gedaald en de eindejaarsprognose van het adviesbureau bedraagt 12,9 miljoen ounces. Eind 2010 was dat nog 17,7 miljoen ounces.

Volgens ABN AMRO-analist Georgette Boele zal platina pas herstellen wanneer we een stijgende goudprijs zien. Iets wat zij wel dra ziet te gebeuren.

Goud wordt traditioneel gezien als een veilige belegging in tijden van economische onzekerheid en is aantrekkelijker voor beleggers wanneer lage rentetarieven het rendement op andere activa, zoals obligaties, beperken. Daarnaast: de prijzen van goud en platina bewegen vaak samen.

Een vertraging van de wereldwijde economische groei kan de vraag echter beperken. Autoverkopen in belangrijke markten, zoals Europa, China en de VS zijn namelijk dalende – dit terwijl de auto-industrie nu nog goed is voor zo’n 40 procent van de platinaconsumptie.

Bronnen: Mining Journal, Kitco, Reuters

Foto: Flickr