CBR

Ook september goudreserves Rusland hoger

De centrale bank van Rusland kocht afgelopen maand het meeste goud in bijna een jaar tijd, meldde Commerzbank.

De Russische Centrale Bank (CBR) verhoogde de goudreserves in september met 1,1 miljoen tot 57,2 miljoen ounces. Als zodanig kocht de CBR vorige maand een goede 34 ton goud ter waarde van 1,2 miljard.

Volgens de World Gold Council kocht de CBR in de eerste acht maanden van het jaar in totaal 129 ton goud. Inclusief de 34 ton van september komt dat voor de eerste negen maanden van 2017 nu uit op 163 ton goud.

Daarmee ligt zij op koers om recordjaar 2015, toen er 208 ton goud werd opgekocht, te evenaren.

De september-aankopen door de CBR gerapporteerd kwamen neer op de grootste aankoop sinds oktober 2016.

Daarmee blijft Rusland de grootste geïnteresseerde in het edelmetaal. Haar goudreserves groeien nagenoeg elke maand en CBR is tevens de grootste opkoper van alle centrale banken.

Haar goudreserves nemen al 11 jaar op rij toe.

De aankoop in augustus was al niet te min, op ruim 22 ton. Maar de aankopen in september stegen nog eens met 54 procent ten opzichte van augustus.

Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar kwam het zelfs neer op een stijging van 119 procent.

De CBR is al lange tijd flink in goud geïnteresseerd en geïnvesteerd. Zij kocht de afgelopen 10 jaar maar liefst 1250 ton goud op.

Toch heeft zij, in vergelijking met andere landen, maar een klein gedeelte van haar reserves in het edelmetaal gediversifieerd.

Rusland houdt slechts 17 procent van haar totale reserves in het edelmetaal aan.

In vergelijking: Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland en de VS hebben allen meer dan 60 procent van de totale reserves in goud geïnvesteerd.

Afgelopen weken maakte Reuters overigens bekend dat de CBR waarschijnlijk haar goudreserves op gaat krikken middels aankopen op de beurs in Moskou.

Hoewel zij al lange tijd toegang heeft tot de beurs was zij daar nauwelijks actief. Tot nu toe kocht zij haar goud aan op de over-the-counter (OTC) markt.

Bronnen: Reuters, Scrapregister

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]