ABN Amro en GFMS zien goud boven de 1.400 dollar gaan

De lange termijn vooruitzichten voor goud blijven positief, ondanks het feit dat het edelmetaal al drie weken daalt, aldus Georgette Boele van ABN Amro.

Reden daarvoor is de Amerikaanse dollar, waarvan de Nederlandse bank meent dat die volgend jaar weer zal dalen.

De langere termijn trend voor de goudprijs is positief, vooral omdat we negatief zijn op de Amerikaanse dollar. Onze prognose voor het einde van 2018 bedraagt 1.450 dollar per ounce“, aldus de ABN Amro in haar oktober-commodity update.

Georgette Boele, coördinator valuta en edelmetalen strategie bij het Economisch Bureau van ABN Amro, meent ook dat goud dit jaar uit zal gaan op de belangrijke psychologische grens van 1.300 dollar per ounce.

Boele:

Deze herfst daalde de goudprijs van 1.357 dollar per ounce tot 1.260 per ounce. Die daling van de goudprijs stopte net boven haar 200-daagse voortschrijdend gemiddelde, een positief signaal. We houden onze voorspelling voor eind 2017 aan op 1.300 dollar per ounce

Ross Strachan, manager Metals Demand Europe voor Thomson Reuters GFMS, die tevens een derde kwartaalupdate aangaande goud deed, gaf in principe hetzelfde aan.

Strachan:

Veel grote westerse centrale banken zullen de komende maanden verkrappend beleid voeren. Consensus hierover is zo wijdverspreid, maar ik ben voorzichtig aangaande de mate waarop dit de goudprijs zal beïnvloeden. Zo is de aankomende rentestijging door de Fed in december in principe door de markt al in geprijsd

Ook andere risico’s kennen een plaats in de vooruitzichten van GFMS voor 2018.

Strachan wijst op de mogelijkheid voor verdere recordhoogtes op aandelenmarkten, maar met steeds meer beleggers bezorgt over een eventueel scherpe correctie zal de goudprijs volgend jaar toch een gemiddelde aan weten te doen van 1.360 dollar per ounce.

Dat zou een stijging betekenen van bijna 9 procent vanaf huidige prijs en, volgens de nieuwe analyse van GFMS, een piek kennen boven de 1.400 dollar per ounce.

Bronnen: ABN Amro, Bullionvault

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.