Old Mutual Gold & Silver Fund in bitcoin

Het Old Mutual Gold & Silver Fund, dat 220 miljoen dollar onder beheer heeft in voornamelijk aandelen in edelmetaalbedrijven, stapt op de bitcoin trein.

Sinds april koopt het fonds cryptovaluta, waarbij zij uiteindelijk een allocatie in bitcoin wil hebben van 5 procent.

Het Old Mutual Gold & Silver Fund investeert middels een bitcoin ETF in Zweden. Het heeft zo’n 80 procent van het beheerd vermogen in goud- en zilveraandelen en de rest in fysiek edelmetaal.

Volgens fondsbeheerder Ned Naylor-Leyland is het idee dat bitcoin de weg vrij maakt voor de herintroductie van goud als het geld van de wereld.

Naylor-Leyland:

Bitcoin was explicitly designed to be digital gold. So if you’re going to have a small proportion of a fund in bitcoin, it should be in a gold fund, because that’s exactly the point. It’s about bringing the ownership of disciplined money into the modern world. Bitcoin is paving the way for the reintroduction of gold as global money

De voorganger van bitcoin was bit gold, niet te verwarren met het bedrijf BitGold.

In 1998 ontwierp Nick Szabo een mechanisme voor een gedecentraliseerde digitale valuta. Dit noemde hij “bit gold”. Bit gold werd nooit geïmplementeerd maar mag als directe voorganger worden gezien van de bitcoin architectuur.

Szabo wordt vaker als “topverdachte” aangehaald wanneer men het heeft over de werkelijk identiteit van de mysterieuze Satoshi Nakamoto. De vader van de bitcoin, die het bitcoinprotocol schreef.

Bitcoin kende dit jaar een stijging met een factor tien, waarbij de virtuele munt richting de tienduizend dollar koerst.

Een gegeven dat vorige week, toen de koers nog rond de 8000 dollar was, al werd aangehaald door Mike Novogratz.

Hij verwachtte ook een koers van 10.000 dollar voor 2017.

Miljardair Novogratz is een oud-hedgefondsmanager die 500 miljoen dollar op wil halen om in bitcoins te beleggen. Daarvan is 150 miljoen dollar eigen geld.

Frappant detail: hij heeft al 20 procent van zijn vermogen in cryptovaluta belegt.

Over 2016 en 2017, terwijl ether steeg naar 400 dollar en bitcoin topte op de 2.500 dollar, verkocht Novogratz een deel van zijn cryptovaluta.

Om precies te zijn was dat zijn grootste winst op zijn gehele carrière. Hij verdiende er 250 miljoen dollar mee.

Volgens hem gaan we naar een digitale wereld en is bitcoin nu eenmaal het digitale goud.

Bronnen: Bloomberg, Unenumerated, CNBC

Foto: Flickr