Oekraïense veiligheidsdienst neemt voor miljoenen goud in beslag

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU (Security Service of Ukraine) heeft vorige week, middels een grootschalige operatie tijdens verscheidene invallen, 60 kilo goud in beslag genomen.

Ook goudcertificaten ter waarde van 16,5 miljoen dollar (400 kilo) en cash geld werd in beslag genomen tijdens invallen in verschillende gebouwen van topfunctionarissen van een Oekraïens landbouwbedrijf.

Om welk bedrijf het gaat wilde de dienst geen uitlatingen over doen. Duidelijk werd in ieder geval dat de invallen gedaan werden bij een van ’s lands grootste landbouwbedrijven.

Het onderzoek richtte zich op de kantoren van verschillende bedrijven die behoren tot de holdingstructuur. Ook huiszoekingen werden gedaan bij verschillende executives van het bedrijf, die verdacht worden van illegale activiteiten.

In een verklaring gaf de SBU aan:

During the searches, law enforcers seized nearly $390,000 and EUR 10,000 in cash, 60 kg of gold bars, and gold certificates for gold (grade 999.9) worth 400 kg, as well as documents and materials confirming the illegal activities of individuals involved in the case

Vijf topmannen van de landbouwonderneming werden aangehouden middels deel 5 van artikel 191 van het Strafrechtelijk Wetboek van Oekraïne. Daaronder verstaat men verduistering en verduistering of conversie van goederen door misbruik van macht.

Het onderzoek is lopende.

Vraag blijft nog steeds waar het goud is gebleven dat tijdens de onrusten in 2014 verdwenen is uit de kluizen van de Oekraïense centrale bank.

Hoewel de huidige goudreserves van het land op het moment op 25,8 ton staat was dit begin 2014 nog 42,3 ton. Nadat president Yanukovich werd afgezet bleek een groot gedeelte van de goudvoorraad verdwenen.

In januari 2015 stond de goudvoorraad op nog slechts 23,64 ton. In een interview met de Oekraïense televisie gaf het hoofd van de centrale bank zelfs aan:

In the vaults of the central bank there is almost no gold left. There is a small amount of gold bullion left, but it’s just 1 percent of reserves

Daarvoor stond de Oekraïense goudvoorraad nog op 8 procent van de totale reserves. Bloomberg gaf aan dat vooral de oorlog tegen de seperatisten erg kostbaar was, maar een directe verklaring voor de drastische afname werd daarmee niet gegeven.

Yanukovich had de jaren voor de onrusten de goudvoorraad rustig opgebouwd van zo’n 27 tot een hoogtepunt van 42,61 ton.

Betreft de huidige inbeslagname een gedeelte van dat verdwenen goud?

Bronnen: BBC, Interfax, Unian, Zerohedge, WGC, Trading Economics, Bloomberg

Foto: Flickr

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.