Nordgold trekt geplande Londense beursnotering in

Het Russische goudmijnbedrijf Nordgold heeft zijn voornemen om in Londen naar de beurs te gaan twee weken na de aankondiging ervan weer ingetrokken, wegens de volatiliteit van de koers van goud.

Nordgold zei dat het op dit moment niet verstandig zou zijn om een beursgang na te streven, na een daling van de goudprijs met 6 procent sinds het bedrijf op 3 juni zijn plannen bekendmaakte.

De mijnbouwer, die in handen is van de familie van miljardair Alexei Mordashov, was van plan een belang van 25 procent te verkopen aan investeerders, onder meer via een secundaire notering in Moskou.

Maar de aankondiging twee weken geleden van de Federal Reserve dat zij mogelijk de rente in 2023 zal verhogen, is volgens het bedrijf een domper op het enthousiasme van beleggers voor goud.

Nikolai Zelenski, CEO van Nordgold: “Recent central bank comments indicating an acceleration in expected interest rate rises have created significant uncertainty and volatility in the resources sector, in particular impacting gold and gold equities”

Het bedrijf heeft negen mijnen – vier in Rusland, drie in Burkina Faso, één in Guinee en één in Kazachstan. Het produceert meer dan 1 miljoen ounces goud per jaar en rapporteerde vorig jaar een brutowinst van meer dan 1 miljard dollar.

Nordgold was eerder genoteerd in Londen, maar verliet de beurs in 2017. Men schrapte de notering met de intentie om het bedrijf onder gunstigere voorwaarden weer naar de beurs te brengen.

Het ontwikkelt twee nieuwe goudmijnen in het Verre Oosten van Rusland, waardoor het de productie de komende vijf jaar met naar verwachting 20 procent zal kunnen opvoeren.

Vergeleken met de productie van ’s werelds grootste goudmijn, Newmont, is dat een significant cijfer, aangezien daar de productie tot 2025 min of meer gelijk zal blijven.

Men was dan ook van mening dat huidige marktomstandigheden positief ware, maar daar komen zij nu voorlopig toch op terug.

Sinds de opmerkingen van de Fed zijn de aandelen van goudmijnbouwbedrijven, gemeten middels de NYSE Arca Gold Bugs index, met 9 procent gedaald.

Aandelen Endeavour Mining zijn bijvoorbeeld al met 4 procent gedaald sinds het bedrijf begin juni in Londen naar de beurs ging. Nordgold wacht dus liever nog wat af.

Ondertussen zegt de grootste Russische goudmijn Polyus dat het van plan is om het aanbod in 2022 te verhogen. Het vierde grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld heeft momenteel te kampen met een vertraging van de productie.

Toch verwacht het bedrijf dat zijn totale contante kosten volgend jaar gelijk zullen blijven op $425-$450 per ounce goud, het laagste niveau wereldwijd. Ze kunnen daarbij dalen tot 400 dollar in 2023.

Polyus is ook van plan om in 2027 een nieuwe mijn op te starten genaamd Sukhoi Log, een van ’s werelds grootste goudafzettingen.

Bronnen: Kitco, Financial Times

Foto: Flickr