Nog een mysterie

Centrale banken kochten in het derde kwartaal 399 ton goud. Het was de grootste aankoop in één kwartaal van de voorbije 55 jaar.

Dat werpt meteen een eerste, interessante vraag op.

Waarom kopen centrale banken plots zoveel goud?

Wie mijn schrijfsels al wat langer volgt en zich bewust is van het eindspel dat zich nu voor onze ogen afspeelt, moet niet lang naar het antwoord zoeken.

Centrale banken kopen goud omdat goud straks weer een belangrijke rol zal spelen.

Nog interessanter is dat er een ‘mysterieuze koper’ zit bij de centrale banken. Eéntje die eigenhandig 300 ton goud uit de markt nam.

De meeste centrale banken zijn vrij transparant over hun transacties waardoor we hier een voor een interessant vraagstuk staan.

Een bedenking die ik maak, is dat goudaankopen van centrale banken fysiek geleverd dienen te worden. Centrale banken handelen niet in papier of unallocated goud.

Nee, zij kopen enkel allocated.

Dat goud wordt fysiek aangehouden waardoor dit soort aankopen het einde van de goudmanipulaties versnellen.

Waarom zou een centrale bank echter liever anoniem blijven?

Er zijn daarvoor een aantal redenen te verzinnen. Misschien willen ze de komende kwartalen goud blijven kopen en de prijs niet opdrijven met een dergelijke aankondiging?

Maar als je het belang van de petrodollar begrijpt, dan snap je ook meteen dat dergelijke goudaankopen niet goed vallen in de VS.

‘Bevriende’ landen doen er dus goed aan om zo’n aankoop nog even verborgen te houden.

Zit de mysterieuze koper dan ergens in Europa? Of Japan misschien?

Of even plausibel: Saudi-Arabië.

De band tussen Saudi-Arabië en de VS staat dan wel onder druk maar voorlopig verkopen de Saudi’s wel nog hun olie in dollars en blijft hun valuta gekoppeld aan de Amerikaanse munt.

De Saudi’s zullen wel raar opgekeken hebben toen de dollarreserves van Rusland bevroren werden door het Westen. Vanuit dat perspectief is het niet gek dat ze in Saudi-Arabië zo snel mogelijk van hun dollars af willen en de voorkeur geven aan goudreserves.

Wie echter de mysterieuze koper ook was, de aankoop toont in ieder geval aan dat het huidige systeem wankelt. Landen positioneren zich voor de toekomst en blijkbaar speelt goud daarin een belangrijke rol.

Als centrale banken in recordaantallen goud kopen om de toekomst van hun land veilig te stellen, dan is het misschien een goede suggestie om hetzelfde te doen voor jouw toekomst?