Nieuw voorgedragen lid Federal Reserve wil terugkeer naar goudstandaard

Judy Shelton is een stap dichterbij om lid te worden van de raad van bestuur van de centrale bank van Amerika, de Federal Reserve.

Niet iedereen is daar even blij mee. Shelton is een behoorlijke criticus van de manier waarop de Federal Reserve te werk gaat en een voorstander van een terugkeer naar de goudstandaard.

Shelton heeft gepleit voor een nul procent inflatiedoelstelling, in tegenstelling tot de huidige 2 procent-doelstelling van de bank.

Ze vroeg zich eerder af waarom een centrale bank überhaupt nodig is en heeft kritiek geuit op het beleid van de Federal Reserve gekeken naar de onafhankelijkheid van het Witte Huis.

Trump kondigde op twee juli 2019 aan dat hij Shelton nomineerde voor de Fed. In datzelfde jaar zei Shelton dat zij hoopt op een nieuwe “Bretton Woods-style conference”.

Landen zouden daar overeen moeten komen om terug te keren naar een goudstandaard.

Shelton ondersteunt een sterk geïntegreerd financieel systeem, met inbegrip van een wereldwijde gemeenschappelijke munt en een universele goudreservebank.

Gisteren stemde de Senate Committee on Banking, Housing and Urban Affairs met 13 stemmen voor en 12 stemmen tegen haar benoeming.

Het gaf ook zijn goedkeuring aan een minder omstreden keuze voor een andere vacante zetel in de raad: Christopher Waller, momenteel directeur research bij de Federal Reserve Bank van St. Louis.

Verschillende Republikeinen, waaronder senator Pat Toomey van Pennsylvania en John Kennedy van Louisiana, die ooit kritisch waren over Shelton, zeiden voorafgaand aan de stemming dat ze van gedachten waren veranderd.

Ervan uitgaande dat alle Democraten in de commissie tegen de keuze van de president zouden stemmen, en zij dat uiteraard ook deden, zou één Republikeins “nee” de voordracht teniet hebben gedaan.

Toomey gaf aan dat Shelton hem in een brief verzekerde dat “zij zich zal verzetten tegen het gebruik van monetair beleid om de dollar te devalueren”.

Een woordvoerder van Kennedy zei dat de senator Shelton’s geschriften, waaronder “Money Meltdown: Restoring Order to the Global Currency System,” heeft herlezen en daarna tot de conclusie kwam haar toch te steunen in nominatie.

Bronnen: WSJ, NBC

Foto: Flickr