Goud naar 10.000 dollar per ounce door centrale banken

Een maand geleden schreef Jim Rickards, advocaat, econoom, investeringsbankier en editor van Strategic Intelligence, over het potentieel van goud.

Volgens hem kan het edelmetaal daarbij de komende jaren prima richting 10.000 dollar per ounce.

Het edelmetaal steeg van 1.591 dollar per ounce op 1 april tot 1.865 dollar per ounce vandaag, een stijging van meer dan 17 procent op minder dan vier maanden.

De prijs vandaag is meer dan 75 procent hoger dan haar laatste dieptepunt eind 2015, toen op 1.050 dollar per ounce.

De geschiedenis van bullmarkten in goud (1971-80 en 1999-2011) laat zien dat de sterkste stijgingen te zien zijn tegen het einde van de bullmarkt, niet aan het begin.

En volgens Rickards begeven we ons nu nog in het begin van de bullmarkt, waarbij de prijs de komende vier jaar op kan lopen tot zo’n 10.000 dollar per ounce of hoger.

Dat getal is niet zomaar uit de lucht gegrepen maar de impliciete niet-deflatoire prijs van goud op basis van de M1-geldhoeveelheid en in de veronderstelling dat 40 procent daarvan door goud gedekt is.

Het zijn overigens geen particuliere of institutionele beleggers die de markt drijven (institutionele portefeuilletoewijzingen aan goud zijn meestal 1 tot 2 procent).

In plaats daarvan is de gestage aankoop afkomstig van centrale banken en van de superrijken, die hun goud meestal opslaan in particuliere niet-bancaire kluizen in bijvoorbeeld Zwitserland.

Het streven naar grotere portefeuilletoewijzingen aan goud (in sommige gevallen tot 10 procent) komt niet alleen van de rijken zelf, maar ook van hun vermogensbeheerders en portefeuilleadviseurs, aldus Rickards.

Decennialang zagen vermogensbeheerders geen toekomst in goud en adviseerden zij hun klanten aandelen, bedrijfskredieten en alternatieve beleggingen, waaronder private equity.

Recentelijk zagen die portefeuilletoewijzingen een averechts effect. De aandelenmarkten crashten en hoewel recentelijk hersteld geeft het geen enkele garantie in de vorm van veiligheid.

Bedrijfskredieten zijn op een historisch hoog niveau en die markt wordt door de Fed op niet-duurzame wijze gestimuleerd.

Private equity ziet er in toenemende mate illiquide uit nu de markten voor beursgang opdrogen en de meeste hedgefondsbeleggers slecht hebben gepresteerd.

Hierdoor blijft goud een van de best presterende en aantrekkelijkste beleggingscategorieën en dat zien we terug in de constant stijgende koers.

Maar het is nog vroeg, waarschuwt Rickards. Uiteindelijk zal het vertrouwen in de dollar volledig verloren gaan en moeten centrale bankiers het vertrouwen werkelijk gaan herstellen.

Volgens Rickards gaat dat gebeuren met een nieuw soort goudstandaard.

Bron: Daily Reckoning

Foto: Flickr