Nicolás Maduro gaat goud aan de man brengen

De president van Venezuela, Nicolás Maduro, kondigde begin deze week een nationaal spaarplan aan waarmee burgers goud op papier kunnen kopen, gedekt door fysieke goudbaren.

Hij gaf aan dat de staat twee soorten goudcertificaten zal verkopen in het kader van het “nationale besparingsplan”. Een zal bestaan uit certificaten ter waarde van 1,5 gram – tegen een prijs van 3.780 bolivars of 63 dollar. De andere zal 2,5 gram betreffen tegen een prijs van 6.300 bolivars of 105 dollar.

https://twitter.com/PresidencialVen/status/1034817960488005633

Maduro: “The time of the gold savings plan has come, we are going to save on gold. I am ready, I have several thousand pieces for the Venezuelan people to save in gold.. What I want is a savings plan, safe, stable, and I have a plan that I will start to activate and launch from this week. The gold certificate will serve as a solid base for the credit system, so that Venezuelans can obtain loans to buy cars, homes and recover the capacity of our financial system”

Dit gaf hij aan tijdens een vergadering met leiders van de regeringspartij. Hij verklaarde dat het plan voor iedere Venezolaanse burger, van arbeiders tot gepensioneerden, van huisvrouwen tot zakenlieden, toegankelijk zal zijn.

Per 11 september zullen de certificaten verkrijgbaar zijn, uitgegeven door de Venezolaanse centrale bank, de Banco Central de Venezuela (BCV). Op 26 april werd al bekend dat de BCV goudcertificaten uit zou gaan geven.

Maduro gaf toen aan dat de certificaten “verzegeld en geclassificeerd” zouden zijn. Onder meer de handtekening van de Venezolaanse Bevrijder Simón Bolívar zal op de certificaten staan.

Twee weken geleden kondigde de Venezolaanse president Maduro al een aantal grote hervormingen aan, waaronder het officieel in gebruik nemen van cryptomunt petro.

Ook ging het minimumloon omhoog met 3000 procent en banken in het land worden ondertussen verplicht met de petro aan de slag te gaan.

Het mag de grootste hervorming heten sinds Maduro aan de macht is, maar of het genoeg zal zijn om de gigantische crisis – onder meer in de vorm van een torenhoge inflatie – die het land teistert in te dammen moet nog blijken.

Ook niet duidelijk is precies waar het goud vandaan moet komen, aangezien Venezuela de laatste jaren juist volop goud verkocht. Eind 2017 verkocht het nog voor 1,7 miljard dollar aan goud aan Deutsche Bank.

Daarentegen is het Zuid-Amerikaanse land bijzonder rijk aan grondstoffen, zoals goud, wat een stok achter de deur mag heten.

Bronnen: NTN, Kitco, Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999