Indiase centrale bank voegt voor het eerst sinds 2009 weer goud aan reserves toe

De Reserve Bank of India (RBI), de centrale bank van India, heeft na bijna negen jaar eindelijk weer eens goud aangekocht.

De laatste keer dat dat gebeurde was in november 2009, toen het 200 ton goud aankocht bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De centrale bank liet weten in juni van dit jaar 566 ton goud in haar bezit te hebben. Dezelfde periode vorig jaar was dat nog 558 ton.

Eerder deze maand liet de World Gold Council (WGC’s) al weten dat de Indiase centrale bank eindelijk weer goud aan had gekocht. Het zou gaan om 300 kilo in december, 2,5 ton in maart, 600 kilo in april en nog eens 900 kilo in mei.

Daarmee komt het totaal op 4,3 ton, wat zou betekenen dat er in juni nog eens 4,16 ton goud aan is gekocht.

Zoals gezegd betreft het het eerste jaar dat India weer goud aan haar reserves toevoegt sinds 2009. Van de 566 ton goudreserves wordt 292 ton aangehouden als onderpand voor uitgegeven obligaties.

De waarde van goud dat als reserve aan wordt gehouden steeg liefst met 11 procent op een jaar tijd. Los van de 8,44 ton toevoegingen aan goud kwam dat door de flinke waardevermindering van de roepie tegenover de dollar.

De goudreserves in India bedroegen gemiddeld 452 ton in de periode 2000-2018, met een piek van 566 ton in het tweede kwartaal van dit jaar en een dieptepunt op 358 ton in het tweede kwartaal van 2000.

Ondertussen blijft de vraag naar goud in India, op China na de grootste goudconsument ter wereld, redelijk stabiel.

Aangezien het Indiase festivalseizoen er weer aankomt wordt er voor de komende maanden ook weer een hogere vraag naar goud verwacht. Onder meer voor trouwerijen.

Bronnen: Business Standard, The Hindu Business Line

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.