Naïef te denken dat prijsmanipulatie edelmetaalmarkten nu verleden tijd is

Het nieuws van veroordelingen en schikkingen betreffende manipulatie van de edelmetaalmarkten door de grootbanken volgen zich in rap tempo op.

Maar om te denken dat met een paar boetes en veroordelingen ineens een einde komt aan die manipulatie, die zich al tientallen jaren voltrekt, is naïef te noemen.

Ongeveer een jaar geleden kwam het Amerikaanse Ministerie van Justitie met aanklachten van criminele activiteiten tegen verschillende JP Morgan edelmetaalhandelaren.

Daaronder ook het hoofd van de precious metals desk, een man genaamd Michael Nowak. Naast dat hij werkzaam was voor JPM zat Nowak ook in de Raad van Bestuur van de London Bullion Market Association (LBMA).

Eerder deze week werd gemeld dat JPM met het Amerikaanse Ministerie van Justitie en de CFTC een schikking wist te bereiken aangaande.

En vandaag werd bekend dat de boete in totaal 920 miljoen dollar zal betreffen.

Daarmee is de kous af.

CFTC voorzitter Heath P. Tarbert: “Spoofing is illegal—pure and simple. This record-setting enforcement action demonstrates the CFTC’s commitment to being tough on those who intentionally break our rules, no matter who they are. Attempts to manipulate our markets won’t be tolerated”

Mooie woorden, maar de praktijk zal uitwijzen dat marktmanipulatie niet enkel een fenomeen uit het verleden is.

Niet alleen traders bij JP Morgan maar bijna alle banken binnen de edelmetaalhandel hielden zich bezig met deze illegale activiteiten.

Bijna alle banken betrokken zijn daarom beboet, hoewel tegen significant lagere waardes.

En hoewel enkele traders in staat van beschuldiging zijn gesteld is niemand die hoger op de ladder staat persoonlijk aansprakelijk.

De banken zelf al helemaal niet, aangezien ze met schikkingen zoals deze hun schuld hebben afbetaald. Nu weer tot de orde van de dag.

Huidige veroordelingen zullen echt geen einde maken aan de corrupte handelspraktijken van de grootbanken.

De recentelijk veroordeelde traders zullen simpelweg worden vervangen door werknemers die hun sporen van marktmanipulatie beter weten te wissen.

We hoeven echt niet de illusie te hebben dat echte verandering en verantwoording mogelijk is.

Tot nu toe is er immers ook nog steeds geen enkele bankier veroordeeld voor de financiële crisis van 2008/2009.

Alleen boetes vele malen hoger dan nu het geval en veroordelingen van topmanagers van banken zullen leiden tot verandering.

Een verandering waarbij de banken uiteindelijk zelf besluiten dat marktmanipulatie simpelweg niet meer de moeite waard is.

Maar daar lijkt op dit moment geenszins sprake van.

Bronnen: Financial Times, Sprott Money, Kitco

Foto: Flickr