1 miljard dollar boete voor JP Morgan wegens manipulatie goudmarkt

JPMorgan & Chase, een van ’s werelds grootste participanten in de goud- en edelmetaalmarkten, zal waarschijnlijk een boete krijgen van bijna 1 miljard dollar.

Het betreft een schikking voor het manipuleren van de edelmetaalmarkten middels spoofing.

De schikking zal JPMorgan in staat stellen normale activiteiten voort te zetten zonder in staat van beschuldiging te worden gesteld.

Twee voormalige JPMorgan-handelaren worden beschuldigd van “spoofing”, het plaatsen van valse orders zonder de bedoeling die uit te voeren – om zo de koers te bepalen in gewenste richting.

De schikking zal er voor zorgen dat onderzoeken en aanklachten van het Amerikaanse Justice Department, de Commodity Futures Trading Commission en de Securities and Exchange Commission komen te vervallen.

Een sanctie van deze grootte zou een record betekenen gekeken naar de hoogte aan boetes opgelegd wegens het zogeheten spoofen.

Spoofing is een praktijk die na de financiële crisis van 2008 verboden werd en toezichthouders hebben er sindsdien een prioriteit van gemaakt om er een einde te maken.

Terwijl JPMorgan kan worden gedwongen om wangedrag in de schikking toe te geven, wordt niet verwacht dat de overeenkomst zal resulteren in zakelijke beperkingen op andere gebieden van het bedrijf.

De zaak werd in september 2019 onthuld toen een 14-tal criminele aanklachten tegen drie huidige of voormalige werknemers van JPMorgan, waaronder het wereldwijde hoofd base en precious metals trading, bekend werden gemaakt.

In de aanklacht wordt beweerd dat de handelaren, samen met acht naamloze mede-samenzweerders die in de kantoren van JPMorgan in New York, Londen en Singapore werkten, deelnamen aan een afpersingscomplot in verband met een meerjarenplan om de edelmetaalmarkten te manipuleren en klanten te bedriegen.

In de aanklacht werden Michael Nowak genoemd, een voormalig directeur die ook leiding gaf aan de wereldwijde edelmetaaldesk van de firma, samen met Gregg Smith en Christopher Jordan, die beiden de titel van uitvoerend directeur hadden en traders waren op de edelmetaaldesk van de bank.

Nowak en een aantal anderen pleitten onschuldig te zijn en streven naar een seponering van de aanklacht. Anderen hebben juist toegegeven schuldig te zijn en hebben een deal gesloten met de autoriteiten om samen te werken om zo alle spoofing-zaken aan te pakken.

David Liew, een voormalig trader in edelmetalen bij Deutsche Bank, werd in 2017 door de Amerikaanse overheid binnengehaald als belangrijkste informant in het spoofen.

Sindsdien zijn er door onder meer Deutsche Bank, UBS, JP Morgan, Merrill Lynch Commodities, Scotia Bank, Citigroup en HSBC voor honderden miljoenen dollars aan boetes betaald.

Bronnen: CNBC, Bloomberg

Foto: Flickr