Mogelijk tientallen miljoenen euro’s aan goud gestolen in Rotterdam

De politie heeft vandaag een 61-jarige man uit Oud-Beijerland aangehouden in verband met de roof van mogelijk tientallen miljoenen euro’s aan goudstaven.

Dat zou eerder dit jaar gebeurd zijn uit voormalige goudkluizen van de Hollandsche Bank Unie (HBU) in het Erasmushuis aan de Coolsingel in Rotterdam.

Politieagenten vielen dinsdagochtend ook het kantoorpand aan de Rotterdamse Coolsingel binnen.

Daarbij werd de bewakingseenheid – waarvan de agenten zwaarder bewapend zijn – ingezet om het pand te beveiligen.

Een van de huurders van het gebouw zegt tegenover RTV-Rijnmond dat het onderzoek zich richt op Safe Deposit, een bedrijf dat kluizen verhuurd en gespecialiseerd is in waardeopslag.

Ook edelmetaalbedrijf Tov Hazel, dat goud, zilver en platina verwerkt, analyseert, financiert en verhandelt, is er gehuisvest.

Het biedt professionele opslag van edelmetalen voor zowel particulieren als voor handelaren en institutionele beleggers.

Maar de roof zou dus bij het bedrijf Safe Deposit zijn geweest, hoewel de politie dat laatste niet kan bevestigen.

In de kelder van het gebouw zitten nog de kluizen van de Hollandsche Bank Unie. Hoeveel goud er precies is gestolen is niet bekend.

De politie bewaakt het gebouw nu nog met meerdere agenten met zware bewapening. Het onderzoek loopt ook na vandaag voort.

De politie ontving enkele weken geleden een aangifte van diefstal van de goudstaven.

De persoon die aangifte deed had een bedrijf de opdracht gegeven zijn goud te verhandelen, maar kreeg van dit bedrijf te horen dat zijn goud niet in de kluis aanwezig was.

De politie startte vervolgens een onderzoek naar de verdwenen goudstaven. De 61-jarige man werd dinsdagochtend aangehouden in dit onderzoek.

Ook op andere plekken in Nederland vinden vandaag doorzoekingen plaats. Deze doorzoekingen zullen naar verwachting nog enkele uren duren.

De politie kon nog niet melden of er mogelijk meer aanhoudingen zullen volgen.

Bronnen: Rijnmond, Nu, RTL

Foto: Flickr