Miljardair Soros doet Amerikaanse aandelen van de hand en koopt goud

Miljardair George Soros deed in het eerste kwartaal van 2016 investeringen in Amerikaanse aandelen van de hand. Hij verkocht meer dan een derde van zijn posities. Hij kocht daarentegen wel voor $264 miljoen aan aandelen Barrick Gold, ’s werelds grootste goudproducent.

De waarde van de openbaar gemaakte aanhoudingen van het Soros Fund Management daalde met 37 procent tot $3,5 miljard aan het einde van afgelopen kwartaal. Soros nam echter een aandeel van 1,7 procent in Barrick, dat maakt het de grootste aanhouding van Soros Fund Management gekeken naar beursgenoteerde bedrijven in de VS. Soros bezit daarnaast ook callopties op 1,05 miljoen aandelen in de SPDR Gold Trust.

Het is niet zo vreemd dat Soros richting goud kijkt, hij waarschuwt al een tijd voor donkere tijden. Ook worden verschillende deals in de grondstoffen en goudsector op dit moment kenbaar gemaakt. Een ander teken dat de goudmijnbouwsector in de lift zit.

Goldcorp, een van ’s werelds grootste goudproducenten, kwam afgelopen donderdag naar buiten met het nieuws dat zij hebben ingestemd met de aankoop van Kaminak Gold Corporation. Onder de overeenkomst verwerft Goldcorp alle uitstaande aandelen Kaminak voor zo’n 520 miljoen dollar. Dat is 2,62 dollar per aandeel, 40 procent meer dan de gemiddelde koers gekeken over 20 dagen.

Eldorado Gold Corp, de grootste buitenlandse producent van goud in China, is overeengekomen om haar resterende activa in China te verkopen voor 600 miljoen dollar zodat het zich kan concentreren op het ontwikkelen van haar goudmijnen in Europa. Eldorado zal haar belangen in de White Mountain en Tanjianshan mijnen, en het Eastern Dragon project aan Yintai Resources verkopen, zo gaf zij gisteren aan. Eldorado deed begin dit jaar nog de $2,10 aan maar staat ondertussen op maar liefst $4,92.

In de tussentijd lijken Chinese mijnbouwbedrijven op koopjesjacht in het buitenland. Vooral Canada en Afrika lijken de Chinezen in het vizier te hebben.

Bronnen: The Globe and Mail, Bloomberg

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999